Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Továbbra is Magyarországnak kell biztosítania Európa legversenyképesebb beruházási környezetét”

888.hu/MTI

2022.10.10. 20:31

Továbbra is Magyarországnak kell biztosítania a legversenyképesebb beruházási környezetet Európában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány az Európát fenyegető recesszió ellenére sem tesz le arról a céljáról, hogy megőrizze az Európa-szerte legversenyképesebb beruházási feltételeket a többi között az adózás területén, így változatlanul elutasítja a globális vállalati minimumadó tervét, amelynek megvalósítása azzal járna, hogy 6 százalékponttal emelni kellene a társasági adót.

A fórum német vállalatvezetőkkel tartott panelbeszélgetésén részt vett Palkovics László ipari és innovációs miniszter is, aki kiemelte, hogy a kormány „nagyon nem szereti” és csak kényszerűségből vezette be az úgynevezett extraprofitadókat, amelyek nem diszkriminálnak külföldi tulajdonú vállalatokat és a lehető leghamarabb megszűnnek.

Ezzel összefüggésben Thomas Spannagl, a cementgyárakat üzemeltető Duna-Dráva Cement Kft. egyik német tulajdonosa, a Schwenk Zement vezérigazgatója kifejtette, hogy a magyarországi felhasználás 40 százalékát fedezik, több évtizede tevékenykednek az országban és „nagyon boldogok” voltak egészen az extraprofitadó bevezetéséig.

Ez a teher „közvetlenül és súlyosan negatívan” érinti a társaságot, már a pénzügyi stabilitását is veszélyezteti – fejtette ki Thomas Spannagl, hozzátéve: tovább nehezíti helyzetüket, hogy az importőröket nem terheli ilyen adó.

 

Philipp Haussmann, a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője kiemelte, hogy a kormánynak komolyan kell vennie a stratégiainak minősített szektorokban tevékenykedő német vállalkozások aggodalmait és ügyelnie kel az európai uniós jog előírásaira.

Hans-Peter Kemser, az épülő debreceni BMW-gyár vezetője, hangsúlyozta, hogy a kelet-magyarországi városban minden feltétel ideális a német autógyártó társaság legmodernebb üzemének kiépítéséhez és működtetéséhez.
Mint mondta, „Debrecenben kezdődik a BMW jövője”. Az üzem egy „teljesen új megközelítést” képvisel, nemcsak termékeit tekintve, hanem azt is, hogy kizárólag megújuló forrásokból termelt energiával működik majd.

 

Ezzel kapcsolatban Palkovics László rámutatott, hogy Magyarország a világ egyik leginkább „high tech országa”, vagyis az élen jár a legmodernebb termelési technológiák alkalmazásával. Azonban ezzel nem szabad megelégedni, a termelés mellett a kutatás-fejlesztés területén is előre kell lépni.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország a „zászlóvivő” a járműipar „forradalmi” átalakulásában, amire éppen Debrecen a legjobb példa, hiszen nemcsak elektromos meghajtású BMW-k készülnek majd a városban, hanem minden idők legnagyobb szabású hazai beruházása, a kínai CATL fejlesztése révén az elektromos autók használatához szükséges akkumulátorok is.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a Dunaferr jövőjéről

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a Dunaferr jövőjéről

„A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét” – jelentette be közösségi oldalán a miniszterelnök.

Norvégia miniszterelnöke szerint országa nem nyerészkedik a háborún

Norvégia nem nyerészkedik a háborún – jelentette ki az észak-európai ország miniszterelnöke egy szerdai interjúban, néhány nappal azelőtt, hogy Oslo újabb segélycsomagot indít Ukrajnába.

Novák Katalin Giorgia Meloni olasz kormányfővel találkozott Rómában

Az illegális bevándorlás, a hagyományos családi értékek támogatása, az uniós források elosztása és a Nyugat-Balkán volt a témája Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozójának szerdán Rómában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére