Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is hatalmas elõnnyel vezet a Fidesz

Kékes Viki

2017.03.20. 10:58

Stabil többsége lenne a kormánypártoknak a parlamentben, ha most lennének a választások.

Stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben az Origo által készített mandátumbecslés alapján, amihez a februári közvélemény-kutatásokat használták fel. Ha az ellenzéki pártok külön indulnak, akkor a kormánypártoknak még a kétharmados többség megszerzésére is jó esélyük van.

A februári mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz–KDNP tábora jelenleg 29 százalékos a teljes felnőtt népesség körében, azaz körülbelül 2,5 milliós szimpatizánsa van a kormánypártoknak.

A listás eredményeket nézve sem kell szégyenkeznie a Fidesz–KDNP-nek: gyakorlatilag minden közvélemény-kutató 50 százalék körül mérte a kormánypártokat. Hasonló a helyzet a biztos pártválasztók körében: itt is 50 százalék körüli a Fidesz-KDNP támogatottsága, második helyen – jócskán lemaradva – a Jobbik áll 18 százalékkal.

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján csupán 2 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve 7 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben.

A Demokratikus Koalíció átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik, és mindegyik mérés alapján bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, az LMP ugyanakkor a Nézőpont Intézet és a ZRI-Závecz mérései alapján nem érné el a bejutási küszöböt. Az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt valamennyi kutatócég szerint parlamenten kívüli párt maradna.

A jelenlegi támogatottságuk alapján nem valószínű, hogy a kis baloldali pártok a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki, bár az Együtt 2016 szeptemberében jelezte külön listaállítási szándékát, a Liberálisokat pedig Gyurcsány kitúrta a baloldali együttműködési tárgyalásokból. Egyelőre úgy tűnik, hogy az MSZP és a DK sem a megegyezésre hajt, a két párt vezetője inkább egymást oltogatja az utóbbi időben.

Az biztos, hogy főhet a fejük: a külön indulás szinte biztos politikai öngyilkosság lenne számukra, mivel a mostani népszerűségük alapján semmi esélyük sem lenne arra, hogy legalább egy választókerületet is megnyerjenek, vagy elérjék az ötszázalékos bejutási küszöböt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére