Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább nõtt a GDP az elsõ negyedévben

Bokor Gábor

2017.05.16. 10:00

A KSH kedden nyilvánosságra hozott jelentésébõl kiderült, hogy a bruttó hazai össztermék 4,1 százalékkal nõtt az elsõ negyedévben. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves összevetésû gazdasági növekedés.

Az előző negyedév adatai alapján 1,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első három hónapban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a növekedéshez legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

Legutóbb 2014 második negyedévében volt hasonlóan jó adat, hiszen akkor 4,5 százalékos volt a növekedés. 

Több mint tíz éve nem volt arra példa, hogy az első negyedévben ekkora legyen a fejlődés.  Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője szerint az ipar, építőipar is erősen nőtt, amiben az alacsony bázis is szerepet játszott, és a piaci szolgáltatások is hozták a szokásos növekedési ütemet.

Az építőipar az első három hónapban jelentősen, 24,7 százalékkal növekedett. Az iparban a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a gyógyszergyártás is megugrott.

A mezőgazdaságnál nem látunk jelenleg semmi növekedést, az most kivétel"

– jegyezte meg a KSH szakértője.

A főosztályvezető kifejtette, hogy a kereskedelemben éreztette a hatását, hogy jelentősen nőtt az első alkalommal forgalomba helyezett új autók száma, ami a háztartásokon túl a vállalkozások által vásárolt tételeket is tartalmazza.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére