Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tarlós: az ellenzék feleslegesen hergeli az embereket

Tóth Dalma

2018.02.05. 08:40

Tarlós István az ATV Start címû mûsorában kifejtette, hogy minden állomás akadálymentesített lesz a hármas metró vonalán, többek között ezért sincs értelme az MSZP népszavazási kezdeményezésének.

A Kúria múlt héten kimondta, hogy lehet népszavazást tartani a budapesti M3-as metróvonal akadálymentesítéséről. Ezzel senkinek sincs semmi gondja, de teljesen felesleges népszavazást tartani az ügyben. Hogy miért? Mert Horváth Csaba MSZP-s képviselő rosszul fogalmazta meg a kérdését, amikor tavaly novemberben benyújtotta a Fővárosi Választási Bizottsághoz hitelesítésre – fejtette ki Tarlós István.

A kérdés így szól: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?"

Ez azt jelenti, hogy minden egyes metrómegállónak akadálymentesítettnek kell lennie, ami egyébként is így lesz, népszavazás ide vagy oda. Ha mégis népszavazást tartanának a kérdésben, a Fővárosi Közgyűlésnek akkor is mérlegelési joga lenne azzal kapcsolatosan, hogyan kívánja akadálymentesíteni a megállókat.

Az akadálymentesítés pedig nem egyelő a liftépítéssel"

– mondta Tarlós.

Ha liftet szeretnének, akkor Horváth Csabának olyan kérdést kellett volna benyújtania, ami arra irányul, hogy az emberek szeretnék-e, hogy a hármas metró felújításával párhuzamosan minden megállónál egy liftet is építsenek.

A jelenlegi helyzet szerint a megállók 60 százalékánál lesz lift, a többinél pedig egyéb eszközökkel oldják meg az akadálymentesítést. Többek között egy olyan szerkezettel, ami a mozgólépcsővel párhuzamosan viszi fel a mozgássérülteket a felszínre. Ez az eszköz ráadásul jóval olcsóbb, mint a lift.

A népszavazással két lift ára is elmenne és nem tartanánk előrébb a rosszul feltett kérdés miatt — jegyezte meg Tarlós.

A szocik csak plusz 20 milliárd forinttal növelnék meg a költségvetést. Ezzel azt akarják elérni, hogy a második és harmadik szakasz felújítása ne történjen meg — tette hozzá Tarlós.

Az akadálymentesítés azonban az MSZP-től és a népszavazási kezdeményezésüktől függetlenül megtörténik.
Amikor Horváth Csaba volt a főpolgármester-helyettes, akkor eszébe se jutottak a mozgássérültek, amit jól mutat, hogy az szocialista politikus akkor megelégedett azzal, hogy a kettes metró felújításánál csak a megállók 10 százalékát akadálymentesítették.

A mozgássérültek maguk sem szeretnék, ha az ellenzék a kormány ellen használná a liftkérdést, számukra az a lényeg, hogy a megállók akadálymentesítettek legyenek — mondta Tarlós. A főpolgármester szerdán találkozik a mozgássérültek képviselőjével.

Az akadálymentesített megállókat a műszaki átadást követően lehet majd használni, ami 2020 decemberében várható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére