Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szilágyi Péter: Magyarország minden segítséget megad a kárpátaljai magyar közösségnek

888.hu, MTI

2022.09.03. 16:40

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai magyar iskolák tanévnyitó ünnepségén.

 

A kárpátaljai magyar iskolák hagyományos tanévnyitó ünnepségének idén az Ungvár közelében fekvő Kisgejőc református temploma adott otthont. Szilágyi Péter a magyar iskolák tanévnyitóját egy óvatos, apró lépésnek nevezte a megszokott, békés hétköznapok felé.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége (KMPSZ) vezetésével a magyar iskolák pedagógusai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy állandóságot teremtsenek a gyermekek mindennapjaiba – fogalmazott. Ezt közös erővel sikerült elérni, így a háború ellenére a régió összes iskolájában elindulhatott a jelenléti oktatás – mutatott rá a helyettes államtitkár, kiemelve a pedagógusszövetség elnökének, Orosz Ildikónak ebben játszott szerepét.
A magyar kormány továbbra is közvetlenül támogatja a szülőföldjén magyar oktatásban részesülő óvodás és iskolás gyerekeket. Szilágyi Péter kijelentette, hogy „a folyamatos módszertani és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően mára elértük azt, hogy a külhoni magyar oktatás versenyképessé vált a többségi oktatással szemben”.

Szavai szerint fontos, hogy „Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindazok számára, akik a kulturális vagy nyelvi különbözőségeket félretéve már generációk óta békésen, egymást segítve tudnak itt élni”.
Szilágyi Péter köszönetet mondott a KMPSZ, a történelmi egyházak, a jótékonysági szervezetek, a magyar intézmények munkatársainak a bajbajutott embereknek erőn felül nyújtott segítségért.

 

Hisszük, hogy a béke mindenki közös érdeke

– mondta a helyettes államtitkár.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kiemelte a pedagógusok szerepét a háborús menekültek ellátásában, biztosítva emellett az online oktatást a tanintézményekben. Köszönetet mondva a magyarországi karitatív támogatásért, emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai menekülteket a magyar állami támogatásból felújított, megfelelő körülményeket biztosító tanintézményekben helyezték el.
A KMPSZ elnöke a sikeres kezdeményezések között említette a Határtalanul nyári iskola programot, amelyben 64 magyar tannyelvű iskola alsótagozatos diákjai vehettek részt nyári napközis tábor formájában, ahol közösségben, játszva tanulhattak, felkészülve az idei tanévre. Emellett a magyar állam támogatásával 800 gyerek üdülhetett az Erzsébet-táborokban.

Orosz Ildikó arra szólította fel a pedagógusokat, hogy maximálisan intenzíven használják ki az őszi fagyok beálltáig tartó időszakot.
„Fogadjuk el higgadtan a helyzetet és őrizzük meg Kárpátalját a béke szigetének.” – mondta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Életben az embargó és az árplafon, Moszkva válaszolni akar

Életben az embargó és az árplafon, Moszkva válaszolni akar

Németországban pedig újabb migrációs válság elé nézhet.

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két német földgázimportőr – jelentette hétfőn a Handelsblatt című német napilap.

Matthäus szerint a német szövetség cserben hagyta a szivárványos válogatottat

Lothar Matthäus bírálta a Német labdarúgó Szövetséget, mert „cserbenhagyta a csapatot” a szivárványos OneLove karszalag viselése körüli huzavonában. Az egykori világbajnok labdarúgó a Sky Sports Germany műsorában elmondta, a vezérkar nem tudta kezelni a nyomást. A német sajtó szerint a játékosok többsége nem akart politikai állásfoglalásokat tenni Katarban, csak két játékos, Manuel Neuer és Leon Goretzka erőltette.

Orbán Viktor Albániába utazik az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

Orbán Viktor Albániába utazik az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután Albánia fővárosába, Tiranába utazik az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére