Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szilágyi: június 4-e a számvetés és az erõgyûjtés napja

Bertha László

2016.06.04. 13:48

Június 4-e a megemlékezés, a számvetés és az erõgyûjtés napja - mondta a nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkár, Szilágyi Péter.
BUDAPEST, 13:48

Június 4-e a megemlékezés, a számvetés és az erőgyűjtés napja – mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Szilágyi Péter.

Szilágyi Péter a Magyarság Házában megrendezett központi megemlékezésen elmondta, hogy 1920. június 4-e egy égbekiáltó igazságtalanság jelképe, az 1000 éves magyar állam feldarabolásának dátuma, a magyar nemzet meghurcolásának kezdete, amely a nemzetiségi elv egyenes arculcsapása, ahogyan Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője akkoriban fogalmazott.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a diktátum miatt magyar családok százezreit szakították el az anyaországtól, Párga, Bukarest és Belgrád fennhatósága alá rendelve őket. Ezzel pedig megpróbáltatások sora vette kezdetét: kitaszítottság és jogfosztottság, valamint a megmaradásért folytatott küzdelem vár a magyarságra. Elkobzott magyar ingatlanok, kettétört sorsok Kárpát-medence szerte.

Szilágyi szerint azonban nem lehetett a Kárpát-medencei Magyarország örökségét eltörölni, hiszen

Kolozsvár örökre őrizni fogja Mátyás emlékét, Szabadkán mindig lesz, aki Kosztolányi nyelvén beszél, Nagyszombaton Pázmányért szól a mise és Verecke híres hágója a magyar haza szimbolikus része.”

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány 2010-ben egyértelműen kinyilvánította, hogy mindent megtesz a határon túli magyarságért, hogy újraalkossák azt, ami Trianonban elveszett. Az egyszerűsített honosítással már 800 ezer külhoni magyar tett állampolgársági esküt, a választójog kiterjesztésével pedig ismét a nemzet képviselőházává vált az Országgyűlés épülete.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére