Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Tudose kijelentése teljes egészében tarthatatlan

Forisek Ádám

2018.01.15. 09:48

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 reggeli mûsorában kommentálta a magyar-román helyzetet.

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Mihai Tudose román miniszterelnök szerda este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak:

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

A külügyminiszter szerint teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg.

A magyar kormánynak kötelessége világossá tenni, hogy egy ilyen kijelentés teljes egészében tarthatatlan, és kiírja Románia miniszterelnökét a kulturált európai politikusok sorából"

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A külügyminiszter az Ukrajnában élő kisebbségek jogait még tovább korlátozó törvénytervezetekről azt mondta, a helyzet rendkívül súlyos, mivel senki sem vette komolyan azt a fenyegetést, amit az oktatási törvény jelentett.

Ukrajna ahelyett, hogy feloldaná a konfliktusokat, újabb javaslatokat tett a nyelvhasználat és az állampolgárság korlátozására. Például a színházi előadásokon ki kellene írni ukránul is, mi hangzik el, illetve az újságokat is két nyelven kellene megjelentetni – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint az újabb korlátozások ellen a magyar kormány ugyanolyan keményen fog fellépni, mint az oktatási törvény ellen.

Szijjártó Pétert kérdezték Mark Rutte holland miniszterelnök illegális bevándorlásról szóló nyilatkozatáról is. A holland kormányfő a televízióban úgy fogalmazott,

nem mondhatod azt, hogy én ezt nem akarom, inkább kivásárolom magam akként, hogy pénzügyileg hozzájárulok egy másik országban való befogadásukhoz."

A külügyminiszter azt mondta, Magyarország álláspontja a migrációról egyértelmű és világos: Magyarország nem akar bevándorlóország lenni, a migrációra biztonsági kérdésként tekint, nem enged a kötelező betelepítési kvótát szorgalmazó nyomásnak, egyetlenegy illegális bevándorlót sem enged be, és továbbra is fenntartja, hogy Európát Európán kívül kell megvédeni.

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a román miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, Európában zajlanak viták az autonómiáról, és léteznek különböző autonómiaformák. A 21. században nem lehet megkérdőjelezni annak a legitimitását, hogy az autonómiáról lehet-e vitázni. A vitát meg kell vívni, de közben halállal fenyegetni, elfogadhatatlan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére