Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Szijjártó: stratégiai szintre emelik a magyar-laoszi együttmûködést

Tóth Dalma

2019.03.11. 11:08

A miniszterelnökök megállapodása alapján stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttmûködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn Budapesten, miután laoszi kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető kiemelte: Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.

Hangsúlyozta: a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikerének bizonyítéka az, ami Laoszban történik, vagyis az, hogy "igenis lehet magyar vállalatokat külpiaci sikerekhez segíteni távoli térségekben is, csak a megfelelő gazdasági és diplomáciai eszköztárat kell használni".

Kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, erős alapot jelentenek az emberek közötti kapcsolatok is, hiszen az elmúlt évtizedekben több száz laoszi fiatal tanult Magyarországon, és sokan közülük ma a helyi államigazgatásban dolgoznak magas beosztásokban.

A külügyminiszter kitért arra: kötöttsegély-hitelekkel segítik a magyar vállalatok külpiaci terjeszkedését. Laosszal két fontos programot már sikeresen véghez vittek, összesen 38,6 millió dollár értékben egy mezőgazdasági és egy élelmiszer-biztonsági programot. Ezen sikerek nyomán tavaly megállapodtak, hogy egy harmadik, 160 millió dolláros kötöttsegély-hitelprogramot indítanak – magyarázta.

Mint mondta, magyar cégek jelenleg három iparágban folytatnak beruházásokat az ázsiai országban: egy új nemzeti élelmiszer-biztonsági láncot alakítanak ki, a főváros teljes szennyvízhálózatát felújítják, valamint egy elektronikus személyigazolvány-rendszert dolgoznak ki és valósítanak meg. E beruházásokat segítik a programmal – mutatott rá.

Megjegyezte: elkezdték a tárgyalásokat egy negyedik programról is, amely az egészségügyi beruházásokra fog fókuszálni.

Szijjártó Péter közölte: a programoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom az elmúlt két évben hatszorosára növekedett.

Arról is beszélt, hogy a folyamatosan erősödő gazdasági kapcsolatok és az egyre több Laoszba utazó miatt, valamint a Magyarországon végzettek közösségének egyben tartása érdekében úgy döntöttek, hogy konzuli képviseletet nyitnak a fővárosban, Vientiánban, ahol a magyar állampolgárok konzuli védelme mellett a gazdasági, diplomáciai kapcsolatok építése is feladat lesz.

Azt is elmondta, hogy az ösztöndíjprogramban az idén már száz laoszi hallgatót fogadnak Magyarországon, továbbá folytatják a diplomata csereprogramot is.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok valóban hosszú időre tekintenek vissza, és stabil együttműködés alakult ki a két ország között az elmúlt évtizedekben. A kapcsolatokat most magasabbra szintre emelik a stratégiai partnerséggel, ami jól tükrözi a kölcsönös bizalmat – vélekedett.

A laoszi tárcavezető köszönetét fejezte ki Magyarországnak, hogy itt tanulhattak laoszi hallgatók. Megjegyezte: országa miniszterelnökét kísérte el most Budapestre, és a delegációban is vannak olyanok, aki Magyarországon tanultak.

A kötöttsegély-hitelprogramokról elmondta: a projektek sokat segítettek az ország fejlődésében.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarország külpolitikai stratégiájának egyik fontos eleme a keleti nyitás, amelynek célja, hogy "minél több magyar vállalatot segítsünk sikerre azokon a piacokon, amelyek a legdinamikusabban bővülnek, márpedig azt mindenki látja, hogy a délkelet-ázsiai gazdaságok rendkívül gyorsan és dinamikusan növekednek". A magyar kifejezetten nyitott gazdaság, exportra épül, ezért észszerűtlen lenne kihagyni azokat a növekedési lehetőségeket, amelyek a délkelet-ázsiai országok piacán adódnak – vélekedett.

A két miniszter megállapodást írt alá a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről, valamint 2020-2022-re szóló oktatási együttműködési programról is megállapodást kötöttek.

A sajtótájékoztatón kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy jövő hétfőn ülnek össze az Európai Unió külügyminiszterei, és azt kezdeményezi, hogy vegyék fel rendkívüli napirendi pontnak "annak a titkos tervnek az ismertetését, amelyet a brüsszeli bürokrácia állított össze", és amelynek célja, hogy az ENSZ által elfogadott, de Magyarország által elutasított globális migrációs csomagot jogilag kötelezővé tegyék minden európai országnak. Amikor ezt a csomagot készítette elő az ENSZ, először az EU "folyamatosan fenyegetett minket", hogy ha Magyarország ellene megy a közös álláspontnak, akkor eljárásokat indít vele szemben – közölte.

Úgy vélte, miután ez nem sikerült, azt állították, hogy "nem érdemes ellene menni ennek a csomagnak, mert jogilag úgysem kötelező". Mivel kiderült, hogy nem sikerült "diadalmenetben" elfogadni a csomagot, megpróbálták "részenként áttolni" nemzetközi fórumok margóján – mondta.

A külügyminiszter szerint a most kiszivárgott dokumentum rávilágít: tervek készülnek arra, hogy az ENSZ csomagját jogilag rákényszerítsék a tagállamokra, ami "egy szuverenitás elleni támadás". Azt kell elérni, hogy az Európai Bizottság fedje fel az összes ilyen tervét, és aztán "gyorsan felejtsük is el őket" – fogalmazott Szijjártó Péter.

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Amerika, London, Párizs

Az idén áprilisban megtartott EU-csúcson megszületett döntés értelmében hiába voksolt a brit választók többsége az uniós tagságról rendezett népszavazáson a kilépésre (Brexit) 2016. június 23-án, a szigetország kénytelen részt venni a hónap végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Dánia véglegessé tenné az ideiglenes határellenőrzést

Gyakorlatilag véget vetnének a dánok Schengen jelenlegi formájának.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ezek voltak ma a legfontosabb hírek.

A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére