Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter Washingtonban kitüntetést adott át Wess Mitchell volt helyettes államtitkárnak

Forisek Ádám

2019.04.04. 09:08

Wess Mitchell, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelõs volt helyettes államtitkára a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett kiemelkedõ munkájának elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Szijjártó Péter – aki a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácsozása alkalmából tartózkodik Washingtonban – méltató beszédében hangsúlyozta: miután Wess Mitchell vette át az amerikai külügyminisztériumban az európai és eurázsiai ügyek irányítását, Washington ismét szövetségesként tekintett Közép-Európára. Ez gyökeres változás volt Szijjártó Péter szerint, hiszen ezzel új fejezet nyílt a térség és az Egyesült Államok viszonyában.

Partnereknek érezzük magunkat, és többé nem diákoknak, akiket ki kell oktatni"

– szögezte le.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Wess Mitchell érkezése után a két ország kapcsolatait "két mágikus szó" jellemezte, s ez a két szó a "kölcsönös tisztelet". A volt helyettes államtitkár érdemeként említette, hogy Mike Pompeo személyében hét és fél év szünet után látogatott amerikai külügyminiszter Budapestre.

Politika, gazdaság és védelem – ez a magyar-amerikai kapcsolatok három pillére – állapította meg a magyar tárcavezető. Hozzáfűzte, hogy a magyar-amerikai védelmi és gazdasági kapcsolatok ugyan korábban is jók voltak, de – mint fogalmazott – "politikai kapcsolataink lényegében nem léteztek" Wess Mitchell kinevezése előtt.

A külgazdasági és külügyminiszter megelégedettségének adott hangot, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat érti a magyar kormányzat politikáját: meg akarja őrizni a keresztény értékeket, elsődlegesnek tartja a biztonság ügyét.

Ahogyan Önök azt vallják, Amerika az első, mi azt mondjuk, számunkra Magyarország az első"

– hangoztatta, utalva arra, hogy sok tekintetben hasonlatos a két ország politikája.

Megemlítette azt is, hogy Magyarország soha nem csatlakozott azon európai államok kórusához, amelyek ostorozták az Egyesült Államokat. "Mindig távol tartottuk magunkat ettől, és megpróbáltuk tisztességesen megközelíteni a dolgokat" – szögezte le.

Válaszában Wess Mitchell többek között kifejtette: nagy megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést. Elmondta: részben texasi vér csörgedezik az ereiben, és sok hasonlóságot talál a texasiak és magyarok között. Mindkét nép szenvedélyesen szereti a függetlenséget, szereti a fűszeres ételeket és a lovakat.

A magyarokat és az amerikaiakat összeköti a szabadság szeretete"

– fogalmazott. Felidézte az amerikai történelem magyar vonatkozásait is, köztük magyarok szerepvállalását az amerikai függetlenségi háborúban, Kossuth Lajos amerikai útját, a magyar emigránsokat, akik 1848 és 1956, vagy 1989 után érkeztek Amerikába. A volt helyettes államtitkár kiemelte: külügyi munkája során kivételes lehetőségnek érezte, hogy Közép-Európa, és ezen belül is főleg Magyarország érdekében folytatandó aktív diplomáciát szorgalmazzon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére