Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter 100 ezer liter üzemanyagot adott át Kárpátaljának

888.hu/MTI

2022.02.27. 14:25

Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta,

Magyarország befogadja a bajba jutottakat és Kárpátaljára is küld segítséget.

 

A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére.
A magyar kormány emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfő reggel újabb egymillió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához.

A miniszter úgy fogalmazott, a háború a legrosszabb forgatókönyv, a háború elfogadhatatlan, nem jelent megoldást semmire sem, ezért véget kell vetni annak.
Aláhúzta, a háború következtében az egyik legnagyobb humanitárius katasztrófa alakult ki a térségben, „amit a mi nemzedékünk megélt”.
Szijjártó Péter nyomatékosította,

Magyarország és a magyar emberek a békében érdekeltek, aminek érdekében tárgyalásokra van szükség.

 

A magyar kormány szeretné, hogy az orosz és az ukrán fél minél előbb tárgyalóasztalhoz ülne – mondta. A tárcavezető megerősítette, Magyarország tárgyalási helyszínt ajánlott a feleknek, és erről mindkét ország kormányának vezetőivel többször beszélt az elmúlt két napban. Szijjártó Péter ugyanakkor megjegyezte, nem az a lényeg, hol lesznek a tárgyalások, hanem az, hogy azok legyenek.

A külgazdasági és külügyminiszter kiváló embernek és barátjának nevezte Kárpátalja kormányzóját, akivel folyamatosan kapcsolatban állnak és minden segítséget megadnak a számára.
Kiemelte,

a Magyarország által küldött 68 ezer liter benzinnel és 32 ezer liter gázolajjal a kárpátaljai egészségügyi intézményeket, mentőszolgálatokat, humanitárius szervezeteket és katasztrófaelhárítást segítik.

 

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban köszönetet mondott a Mol-nak és a gépkocsivezetőknek is.

A miniszter hangsúlyozta, a határ magyar oldalán minden infrastrukturális műveletet elvégeztek annak érdekében, hogy készen álljanak a menekültek fogadására. Hétfőtől a határ magyar oldalán hat segélypontot nyitnak meg Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál, Lónyánál és Beregdarócnál – tette hozzá.
Hangsúlyozta,

Magyarország emellett minden előkészületet megtett annak érdekében is, hogy Kelet-Magyarországon el tudják szállásolni az ide érkező menekülteket.

 

A tárcavezető beszámolt arról is: február 24. óta 66 ezren lépték át a határt Ukrajnából, az ukrán határőrség és a magyar rendőrség között példaszerű együttműködés jött létre.

Ennek eredményeként Magyarország segíteni tud a szlovák-ukrán határon tarthatatlanná vált helyzet kezelésében – mondta, kiemelve, vasárnaptól megkezdődik az ott hosszú ideje várakozó gyermekek és édesanyák átszállítása a magyar határra, ahol biztosítják az országba történő belépésüket.

 

Szijjártó Péter beszélt arról is, Viktor Mikita teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára, a megbékélés kultúráját képviseli, annak érdekében, hogy ukránok és magyarok egymás mellett békében élhessenek. Az itt élő emberek egymásra vannak utalva, főleg a jelenlegihez hasonló bajban – tette hozzá.
Szijjártó Péter megjegyezte, személyesen is hálás Kárpátalja kormányzójának, amiért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) együttműködésben végzi a dolgát, és a szervezet minden támogatást megkap.

 

Viktor Mikita elmondta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hagyja el Ukrajnát, amivel arra lelkesíti népét, hogy álljon ki saját országáért.
Hangsúlyozta, Ukrajna minden régiója, települése részt vesz az orosz agresszor elleni harcban, a hadsereg hősies háborút vív.
Ebben a helyzetben Kárpátaljának is kötelessége, hogy ellássa a katonák családját – mondta Viktor Mikita, majd kijelentette, biztosítják Kárpátalja stabilitását, amelyet akár az életük árán is készek megvédeni.

Kárpátalja kormányzója köszönetet mondott a magyar kormánynak a humanitárius segítségért. Jelezte,

Kárpátalja 25 ezer, Ukrajna más területéről érkező menekültet fogadott be.

 

Viktor Mikita azzal zárta megszólalását, hogy készek a végsőkig harcolni, és az övék lesz a győzelem.

 

Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének vezetője arról számolt be, hogy Kárpátalja gyorsan átengedi a határon a Magyarországról érkező segélyeket, amelyek először Ungváron és más településeken található raktárakba kerülnek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyomtalanul eltűnt az Üllői úti rémkép

Nyomtalanul eltűnt az Üllői úti rémkép

Nem sokáig láthattuk a honi sajtó megfelelő érzékenységgel megáldott felületein a címlapra kínálkozó hírt: „orosz zászlóból formált koreográfiát a ferencvárosi tábor az Újpest elleni meccs előtt.” Az írás nyilván osztatlan rettegést aratott az ilyesmire fogékonyak körében, ám a szenzációs anyagot később törölték.

Vegyi fegyvert vetett be az ukrán hadsereg az oroszok szerint

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy „önkéntes rohamosztagok” elfoglalták Mihajlivka települést Donyeck város közelében.

A Kutyapárt elnöke beszólt a dollárbaloldalnak | Videó

A Kutyapárt elnöke beszólt a dollárbaloldalnak | Videó

Hónapok óta tart a rendszerváltás óta kirobbant legnagyobb kampánypénzbotrány, amely a dollárbaloldalhoz kötődik. A Kutyapárt elnöke, Kovács Gergő a Klasszis Klub című műsorban vallott a guruló dollárokról: szerinte mindenki tudja, hogy nagy külföldi támogatóktól jött a pénz, amit a baloldal kampányra költött.

Gyerekeknek nyomja a BLM-propagandát a Disney

Korán kezdik az agymosást a cégnél.

Pedofíliát ábrázoló római kupát népszerűsít a szivárványlobbi a londoni British Museumban

Pedofíliát ábrázoló római kupát népszerűsít a szivárványlobbi a londoni British Museumban

Vajon eljött annak az ideje, hogy az LMBTQ már a gyermekeket molesztálókat is védelmébe veszi?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére