Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Nekünk a nemzeti közösségek a külpolitika szívét és lelkét jelentik

888.hu, MTI

2021.03.24. 15:20

Orosz és ukrán kapcsolatokról beszélt Szijjártó Péter a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülését követően.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülése után nyilatkozott, amikor a Magyarország és a NATO közötti kapcsolatokról és az országok közötti szolidaritásról beszélt.

Többek között kiemelte:

Magyarország hozzájárult ahhoz, hogy a NATO megerősítő intézkedéseket hajtson végre a keleti szárnyán, és hozzájárult a balti országok biztonságához.”

Majd kérte a NATO többi tagországát, hogy ők is vállaljanak szolidaritást a magyarokkal, amikor az ukrán–magyar helyzetet rendezni kell, és értsék meg, hogy Ukrajnában a magyar nemzeti közösség jogainak szisztematikus és súlyos megsértése zajlik.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak tartja, hogy

a magyar közösségnek több területet érintően is több joga volt a szovjet időkben, mint amit a mostani jogszabályok biztosítanak számára”.

Ezek után megerősítette, hogy Magyarországnak mindig nagyon fontosak lesznek a határon túli nemzeti közösségei.

Majd kijelentette, hogy Ukrajnának tudomásul kell vennie:

Magyarország sosem fogja elfogadni az oroszok ukrajnai jelenlétére való hivatkozást,

magyarázatként a magyar nemzeti közösség jogainak megsértésére. A kárpátaljai magyarok mit sem tehetnek arról, hogy mi zajlik Ukrajna keleti részén, ezért ha szeretnének belépni a NATO-ba, akkor annak az egyik előfeltétele a vállalt kötelezettségek teljesítése, amelyek között a kisebbségi jogok védelme is szerepel.

Ezek után kijelentette:

Nekünk, közép-európaiaknak az az érdekünk, hogy kulturált, nyugodt és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd legyen Kelet és Nyugat között.”

A miniszter reménykedik benne, hogy megmarad az Oroszországgal ápolt jó kapcsolat, és a kommunikációs csatornák a sarkalatos kérdések tekintetében is nyitva maradnak, mivel fontos az együttműködés fenntartása.

Oroszországgal kapcsolatban még megemlítette:

Az energiaforrások beszerzésének bővítéséhez szükség van az új gázvezetékek építésének támogatására, illetve arra, hogy az érintett vállalatok ne pusztán pénzügyi szempontból, hanem stratégiailag tekintsenek erre.”

 

Végül a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban elmondta, hogy arra sosem ideológiai alapon tekintett, és itt lenne az ideje, hogy hazai és nemzetközi szinten is mindenki abbahagyja az oltásellenes, ideológiai alapokra épülő propagandát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére