Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Minél több forrásból kell vakcinát beszerezni

888 / MTI

2020.11.11. 16:47

A külügyminiszter szerint arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni., ugyanis megjelent az orosz vakcina félidős jelentése miszerint az oltóanyag 92 százalékos a hatékonyságú.

A miniszter Facebook-oldalán elérhető videó fölött a következő információ olvasható az orosz vakcináról:

Megjelent az orosz oltóanyag félidős jelentése, 92 százalékos a hatékonysága”.

Szijjártó Péter az interjúban közölte: Magyarország kettős célt követ, az egyik az emberek életének és egészségének megvédése, a másik pedig az ország, a gazdaság működőképességének fenntartása. Fontos az egészségügyi rendszer működőképességének biztosítása, és annak érdekében, hogy ellaposítsák a járványgörbét, úgy döntöttek, új korlátozó rendelkezéseket vezetnek be – emlékeztetett.

Úgy vélte, minél lassabban terjed a járvány, annál jobban lehet biztosítani az egészségügyi rendszer működőképességét. Szeretnék elkerülni, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint tavasszal több országban, ahol nem tudták ellátni az embereket – jegyezte meg.
Szijjártó Péter a nemzetközi együttműködést illetően elmondta: a kölcsönös tisztelet a legfontosabb most ebben a tekintetben, és ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok, az együttműködést kellene előtérbe helyezni.

A nemzetközi együttműködés lényeges a vakcina szempontjából is”

– tette hozzá.
Úgy látja, néha a vakcina kérdését is átpolitizálják, de ezt el kellene kerülni. Nagyon drukkolnak minden cégnek és országnak, amely a vakcina fejlesztésén dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó – fogalmazott. Hozzáfűzte: minden megoldás iránt érdeklődnek, és fontos, hogy ezek a kutatások sikeresek legyenek, hiszen minél több vakcina áll rendelkezésre, annál jobb.

A külügyminiszter hangsúlyozta: az emberek életéről van szó, ezért a politikai megfontolásokat most félre kellene tenni.
Közölte:

abban állapodtak meg Oroszországgal, hogy Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, és decemberben kisebb mennyiséget szállíthatnak belőle, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat elvégezhessék.

Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolnak Oroszországtól – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy lokalizálhatják a gyártás egy részét Magyarországon, van itt egy olyan cég, amely más vírusok kezelésére gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek a vakcinának az előállításából.
Kitért arra, hogy emellett folytatják a megbeszéléseket Izraellel és Kínával is, és nagyon jó, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat szintén előrelépést ért el.

Szijjártó Péter kiemelte,

a tavaszi helyzetből levonták azt a fontos tanulságot, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre.

Amikor védőeszközöket és lélegeztetőgépeket akartak venni, azokat csak Kínából tudták beszerezni – idézte fel.
Közölte: nem igaz, hogy az EU-tagállamok ne vásárolhatnának vakcinát az unión kívülről, a jelenlegi szabályozás alapján minden kormány maga dönt arról, hogy milyen vakcinát fogad el a saját országában. A jelenlegi helyzet egyetlen megoldása az oltóanyag, minden más csak átmeneti megoldás, amely legfeljebb lelassítja a járvány terjedését – vélekedett.

Megjegyezte: már kilenc napja van karanténban koronavírus-fertőzés miatt, és a tüdőgyulladástól eltekintve csaknem az összes többi tünetet produkálta. A tünetek gyorsan változnak, és nem lehet előre látni, hogyan – tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére