Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Minden adott a Kazahsztánnal való kapcsolat további fejlődéséhez

MTI, 888.hu

2021.04.06. 16:00

A két ország kapcsolatát a kölcsönös tiszteletre alapozzuk, és nem foglalkozunk egymás kioktatásával, nem szólunk bele egymás belügyeibe – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nur-Szultanban kazah hivatali partnerével tartott sajtóértekezletén.

 

Szijjártó Péter kiemelte:

A gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban.”

A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most, a koronavírus-világjárvány idején, s míg a világkereskedelmi forgalom értéke a járvány miatt tavaly kilenc százalékkal csökkent,

Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba,

amely így meghaladta a 165 millió dollárt.

Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élő állat kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország”

– fejtette ki a miniszter.

Az Eximbank 70 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, és kedden a bank képviseletet nyit Nur-Szultanban – folytatta.

Az elmúlt időszakban számos magyar külpiaci sikernek lehettünk tanúi a kazah piacon”

– jelentette ki a miniszter.

A Richter immár 98 gyógyszert forgalmaz, és az idén 24 millió dollárnyi forgalomra számít Kazahsztánban,

több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, és a 18. helyen áll a piaci részesedésben.

A Heller–Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio egy négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban.

Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, és megindult a magyar kukoricavetőmag-előállítás az országban. Ezenkívül

előkészítés alatt állnak a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyak,

és a kazah értéktőzsde fejlesztésében is nagyon komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években.

Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégek számára az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez. Ebben támogatja Magyarországot a kazah kormány – mondta.

Szijjártó Péter hozzátette,

a WizzAir júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban”.

A miniszter szerint az oktatás területén is nagyot lépett előre a két ország,

a kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott 250 helyre az idén már 1484 hallgató pályázott.

Így már több mint ezer kazah hallgató tanul majd magyar egyetemeken.

Kedden a legjelentősebb kazah egyetemen, a nur-szultani Eurázsiai Egyetemen megnyitják a magyar lektorátust, és szeptembertől megindul ott a magyar nyelv oktatása”

– közölte.

Kifejtette, hogy az eurázsiai kapcsolatok fejlesztése egyértelműen európai érdekké vált, amiben Közép-Ázsia fontos szerepet játszik, ezen belül pedig Kazahsztán az egyik főszereplő.

Magyarország minden erejével támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének fejlesztését, és elkötelezett a vízumkönnyítés mellett.

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa lett a korábbi kazah külügyminiszter, Kairat Abdrahmanov, aki rendkívül korrekten áll hozzá feladatához a kárpátaljai magyar közösség szempontjából, érti a kárpátaljai folyamatokat.

Látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő folyamatos jogsértéseket”

– mondta Szijjártó Péter.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette:

Magyarország közeli szövetségese Kazahsztánnak, és az egyetlen ország Közép- és Kelet-Európában, amely egyúttal stratégiai partnere.”

A két nép testvér, és a kipcsakok Magyarországon találtak menedéket – jelentette ki.

Államaink között nincsenek nézeteltérések, és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben álláspontunk egybeesik.”

Magyarország támogatja Kazahsztán minden kezdeményezését a nemzetközi porondon, ami kedvező feltételeket teremt a kapcsolatok fejlődéséhez – tette hozzá.

Tileúberdi megköszönte Magyarországnak, hogy a járvány kezdetén segített 400 kazah állampolgárnak hazatérni, valamint hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár decemberben humanitárius segítséget nyújtott Kazahsztánnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Magyrországon rendezik meg az első európai CPAC-et

Magyrországon rendezik meg az első európai CPAC-et

2022 tavaszán Budapesten fogják megrendezni az európai kontinens első CPAC-jét, azaz Konzervatív Politikai Akció Konferenciáját – jelentette be az esemény házigazdájaként Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Dan Schneiderrel, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) ügyvezető igazgatójával tartott sajtótájékoztatón, ahol aláírták az erről szóló megállapodást is.

Fake News az áldozat segítés terén, szavaznak a svájciak az LMTQ-törvényről

Fake News az áldozat segítés terén, szavaznak a svájciak az LMTQ-törvényről

Működésbe lépett a balos Fake News hálózat az áldozatsegítés ügye körül. Hétvégén fognak szavazni a svájciak az új LMBTQ-törvényről.

A baloldal mindig bajba kerül, ha igazat próbál mondani

A baloldal mindig bajba kerül, ha igazat próbál mondani

A baloldalnak történelmileg nem erőssége az őszinteség. Tóth Bertalan például az előválasztás lebonyolításának kudarcos indulása kapcsán megpróbált ezen változtatni, de az igazságot feltárni igyekvő szocialista politikust mégis befedni látszik a baloldal hazugságokhoz ragaszkodó hagyományainak vastagon lerakódó guanója.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére