Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarországnak fontos Libanon stabilitása, ezért segítenek ennek fenntartásában

Nagy Gábor

2019.05.08. 13:47

Libanonban tárgyalt a magyar miniszter.

Libanon a legközelebbi biztonságos országként mintegy másfél millió szíriai háborús menekültet fogadott be, de szeretné, ha ezek a menekültek minél előbb hazatérhetnének, hogy az ország meg tudja őrizni stabilitását. A magyar kormány segíti ennek megvalósítását, mert Magyarországnak is érdeke a stabilitás a közel-keleti országban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán bejrúti tárgyalásai végeztével.

Magyarország álláspontja egyértelmű a migrációs válsággal kapcsolatban – szögezte le a miniszter. A nemzetközi közösségnek végre fel kellene hagynia a migrációs hullámok ösztönzésével, és arra kellene koncentrálnia, hogyan segítse a hazájukat elhagyók visszatérését. Viszont ha a nemzetközi szervezetek továbbra is az emberek elvándorlását ösztönzik, akkor továbbra a háborús övezetek szomszédságában lévő országok stabilitását veszélyeztetik – fejtette ki.

Magyarország álláspontja egyértelmű a migrációs válsággal kapcsolatban. A nemzetközi közösségnek végre fel kellene hagynia a migrációs hullámok ösztönzésével, és arra kellene koncentrálnia, hogy hogyan segítse a hazájukat elhagyók visszatérését, megteremteni ennek fizikai, jogi, biztonsági feltételeit. Viszont ha a nemzetközi szervezetek továbbra is az emberek elvándorlását ösztönzik, akkor továbbra is a háborús övezetek szomszédságában lévő országok stabilitását veszélyeztetik

– fogalmazott a tárcavezető.

Magyarország már több mint ezer éve keresztény ország. Büszkék vagyunk erre, de tisztában vagyunk azzal, hogy ez kötelezettségeket is ró ránk. Például azt, hogy törődjünk azokkal a keresztény közösségekkel a világban, amelyek szükséget szenvednek. És tudjuk, hogy a közel-keleti keresztény közösségek szükséget szenvednek. Könnyű volna arra biztatni őket, hogy hagyják el szülőföldjüket, de mi ehelyett arra próbáljuk ösztönözi őket, hogy maradjanak ott, ahol évszázadok óta élnek. Ezt például anyagi támogatásukkal tesszük. És így teszünk a libanoni keresztény közösséggel is

– tette hozzá.

Magyarország számára fontos Libanon stabilitása, hiszen ha ez teljesül, akkor az itt élő menekültek nem indulnak meg Európa felé. Ezért Magyarország 54 katonát küld a jövő év végéig az itt szolgáló ENSZ-misszióba, ők a lengyel kontingenssel együtt fognak működtetni egy békefenntartó századot – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Bejrútban találkozott Manszúr Bteis gazdasági és kereskedelmi miniszterrel, Gibrán Bászil külügyminiszterrel és Besara Butrosz ar-Rai maronita pártriárkával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére