Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország több projektre is javaslatot tett a Három Tenger Kezdeményezés alapjában

MTI

2021.02.11. 21:31

Magyarország is csatlakozott a Három Tenger Kezdeményezés alapjához, és abban 16 projektre tett javaslatot a digitalizáció, a szállítmányozás és az energia területén – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Három Tenger Kezdeményezésben részt vevő országok külügyminisztereinek csütörtöki online ülésén.

Szijjártó Péter – a Facebook-oldalán is megosztott – videójában kiemelte: Magyarország mindig is erős és elkötelezett támogatója volt a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeit összehangoló Három Tenger Kezdeményezésnek. Fontosnak tartják viszont, hogy ez ne csak kommunikációs alapú kezdeményezés legyen. Csak akkor van értelme, ha képesek olyan projekteket megvalósítani, amelyek előmozdítják a régió fejlődését és kohézióját.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai infrastrukturális térképet megnézve látható: az észak–déli viszonylatban Közép-Európa viszonylag alulfejlett mind az energia, mind a közlekedés területén. Németországtól keletre nincs nagy sebességű vasúthálózat – tette hozzá, kiemelve: ezeken kell dolgozni, és ehhez kiváló keretrendszert biztosít a Három Tenger Kezdeményezés.

A magyar eredményekre kitérve beszámolt arról, hogy Magyarország gázkapcsolatokat épít ki Szlovákiával és Romániával, valamint Szlovéniával is tervez hasonló együttműködést. Ősszel befejeződik a Via Carpatia 230 kilométeres szakaszának építése Magyarországon. Megtették továbbá az első lépéseket a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) fővárosai közötti nagy sebességű vasút kiépítésére, és Bukarestet is szeretnék bekapcsolni ebbe a hálózatba – fejtette ki Szijjártó Péter. Horvátországgal közösen elért sikert is említett: megkezdte működését a krki LNG-terminál.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország tavaly december 2-án írta alá csatlakozási szerződését a Három Tenger Kezdeményezés alapjához. Az Eximbank 20 millió eurót már el is helyezett az alapban, és több projektre is javaslatot tett Magyarország. Ezek közül Szijjártó Péter a gázellátás diverzifikációját emelte ki, ami Magyarország számára nemzetbiztonsági ügy. Elmondása szerint egy szlovén–magyar gázvezetéket kell létrehozni, hogy kiszolgálják a két ország közötti gázellátást, és kiterjesszék Olaszországra is. Emellett tovább kell növelni a Magyarország és Szlovákia között meglévő hálózatokat.

Mindez akkor nyer értelmet, ha Bulgária és Görögország között véglegesítik a két ország közötti vezetéket – fűzte hozzá Szijjártó Péter, aki arra buzdította minisztertársait: képviseljék, hogy ez a projekt a prioritások közé kerüljön a Három Tenger Kezdeményezésen belül.

Jelezte: ugyanakkor nem kívánják, hogy a Három Tenger Kezdeményezés kizáró jellegű legyen, Magyarország a keleti és a déli szomszédokkal való együttműködés iránt is érdeklődik. „A konnektivitás és a közös projektek rendkívüli fontosak” – fogalmazott a miniszter, aki kiemelte: a koronavírus-járvány megmutatta, „mennyire függünk egymástól”, és hogy a régióbeli országoknak közösen kell fellépniük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére