Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország kész harcba szállni az Iszlám Állammal

888.hu

2016.05.11. 09:28

Új világrend jött létre, amelyben a béke és a biztonság fenntartása a korábbinál jóval több erõfeszítést követel - mondta Szijjártó Péter az ENSZ-közgyûlésén.
NEW YORK, 09:28

Új világrend jött létre, amelyben a béke és a biztonság fenntartása a korábbinál jóval több erőfeszítést követel - mondta Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlésén. Szerint ma a legsúlyosabb fenyegetést a terrorszervezetek erősödő hálózata jelenti.

Beszédében a külgazdasági és külügyminiszter szólt azokról a világunkat átalakító alapvető változásokról, amelyek nyomán a globális biztonsági helyzet is átalakult.

Ma már nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni, mint ahogyan az sem túlzás, hogy a második világháború óta most a legsúlyosabb a helyzet, az új világrendben a béke és a biztonság fenntartása a korábbinál jóval több erőfeszítést követel."

Ez az ENSZ-től is új hozzáállást követel, szögezte le a miniszter, és kifejtette, hogy a világszervezetnek nagyobb hangsúlyt kell fektetnie nemcsak a békefenntartásra, hanem a konfliktusok megelőzésére is.

Hazánk támogatja az ENSZ azon reformfolyamatait, amelyek hangsúlyosabbá teszik a békefenntartás mellett a konfliktusok megelőzését szolgáló munkát"

- ismertette a magyar álláspontot Szijjártó Péter.
Kifejtette azt is, hogy Magyarország szerint a legsúlyosabb fenyegetés a világra a terrorszervezetek erősödő hálózata. Elmondta, hogy ezek a terrorszervezetek ma már számos országot bénítanak meg, és "emberek tízmillióiról tudunk, akik vagy a terrorfenyegetésben élnek, vagy éppen menekülnek el ezekről a vidékekről".

Magyarország is részt vesz az Iszlám Állam elleni harcokban

A miniszter szerint a helyzet megváltoztatásához le kell győzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, s ebben a harcban Magyarország részt is vesz. Közölte, hogy az év végéig már 150 magyar katona teljesít szolgálatot az Iszlám Állam ellen küzdő koalícióban.

Beszédében Szijjártó Péter kitért az európai helyzetre is. Hangsúlyozta, hogy Európára az Iszlám Állam különös veszélyt jelent, mert a terroristák kihasználták a bevándorlási hullámot s azt, hogy "a képmutató és alkalmatlan európai politika" miatt könnyen bejuthattak Európába.

Ennek következtében Európa biztonsági helyzete romlik, a terrorfenyegetettség növekszik"

- elemezte a helyzetet a miniszter.

Leszögezte, hogy Európának meg kell védenie magát, s vissza kell szereznie a határai védelme fölötti képességet, annál is inkább, mert a vén kontinens déli és délkeleti szomszédságában fenyegető a helyzet. Elmondása szerint 30-35 milliónyian élnek a fenyegetett térségben, s éppen emiatt bármikor úgy dönthetnek, hogy megindulnak Európába.

Pénzt adunk az ENSZ-nek

Végezetül beszédében Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll a segítségre: az idén négymillió dollárt fordít az ENSZ békefenntartó tevékenységére, és 91 magyar katona teljesít szolgálatot a békefenntartóknál.

A beszéd után a miniszter munkaebéden vett részt, amelyen a leendő ENSZ-főtitkár megválasztásának folyamatát és az új főtitkár előtt álló feladatokat vitatták meg.

(MTI, UN.org)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fejbe lőttek egy férfit, aki a labdarúgó-válogatott vereségét ünnepelte

Fejbe lőttek egy férfit, aki a labdarúgó-válogatott vereségét ünnepelte

Saját országa Egyesült Államokkal szemben a katari foci vb-n elszenvedett vereségét ünnepelte egy iráni, amikor lelőtték.

John Barnes: Elég legyen Katar kioktatásából!

John Barnes: Elég legyen Katar kioktatásából!

John Barnes, a Liverpool egykori legendás válogatott labdarúgója szerint a vb-t rendező országot már-már zaklatják, pedig éppen Nagy-Britanniában is lenne bőven tennivaló az emberi jogok érvényesítése terén. Barnes szerint a nyugati országok szurkolói emberi jogi leckéket adnak a közösségi médiában világbajnokság házigazdájának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére