Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország Európa élmezõnyébe tartozik

Pörge Béla

2018.03.27. 21:28

A külgazdasági és külügyminiszter az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének keddi átadó ünnepségén, Mezõkövesden beszélt errõl.

Szijjártó Péter újabb jelentős magyar gazdasági sikernek nevezte a fejlesztést, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági életben elképesztő, őrült verseny zajlik a beruházásokért, a nagyvállalatok bizalmáért és a munkahelyekért.

A világgazdaságban új időszámítás kezdődött, modern kori ipari forradalom zajlik, melynek zászlóshajója az autóipar"

— mondta, majd hozzátette:

a magyar gazdaság feladata, hogy ebben a korszakban is sikeres legyen, és az eddigi eredmények alapján az ország nem csupán helytáll, de a legsikeresebbek közé tartozik Európában."

Szijjártó emlékeztetett rá, hogy 2017-ben nemzetgazdasági történelmi rekordot elérve az export meghaladta a 100 milliárd eurót, míg az országba érkező nagyberuházások száma 71-ről 96-ra nőtt. Ehhez szavai szerint arra volt szükség, hogy Magyarországon legyenek Európa legalacsonyabb adói, de nélkülözhetetlen a jól képzett, szorgalmas munkaerő és a biztonság is.

Megismételte, a feldolgozóipari teljesítmény közel 29 százalékát az autóipar adja, amely 175 ezer embernek biztosít munkát és termékeinek 92 százalékát exportálja. Idén januárban az iparág a tavalyi rekordév után 10 százalékos bővülést ért el.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai Modine 6,2 milliárd forintból finanszírozott mezőkövesdi kapacitásbővítése egy újabb csúcstechnológiát képviselő beruházás, melyhez a kormány 3,1 milliárd forint értékű fejlesztési adókedvezménnyel járul hozzá.

Kitért arra is, hogy a Magyarországon működő 1700 amerikai vállalat ma a második legnagyobb beruházói közösség, mely több mint 100 ezer hazai munkavállalót foglalkoztat. 

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, egyben a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a kormány még a válság idején célként határozta meg a munkahelyek megtartását és a foglalkoztatás bővítését. Az ehhez szükséges intézkedések és gazdasági környezet megteremtésének eredményeként azóta 12-ről 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség és 735 ezer új munkahely jött létre.

Mezőkövesden ma harmadával többen dolgoznak, mint nyolc éve, és mára a Modine Hungária Kft.-nek is köszönhetően a város és környéke egyikévé vált a legjobban fejlődő térségeknek"

— fogalmazott.

Thomas Marry, a Modine Manufacturing Company ügyvezető alelnöke azt emelte ki, hogy a 102 éve működő cég ideális helyszínt talált Mezőkövesden és nagyszerű partnert a magyar kormányban és a befektetési ügynökségben a 200 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez. Az egy év alatt felépült új üzemben teher- és haszongépjárművekhez gyártanak majd hűtőberendezéseket, a következő évekre szóló terveikben a magyar leányvállalat további bővítése is szerepel.

A Modine Hungária Kft. 1991 óta működő mezőkövesdi üzeme a konszern legsikeresebb európai gyáraként egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legjelentősebb munkáltatója is. Másik magyarországi telephelye, a zöldmezős beruházásként megépült gyöngyösi üzem Heves meghatározó foglalkoztatója.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére