Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait, ha lenne rá lehetőség

Nagy Gábor

2019.05.02. 17:04

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön részt vett az Egyesült Államok és az Európai Unió energiakonferenciáján.

Szijjártó Brüsszelben arról számolt be, hogy Magyarország a földgáz-ellátásának 100 százalékát orosz importból fedezi, és nem „puszta jókedvéből” jár el így, hanem mert az infrastruktúra jelenleg csak ezt teszi lehetővé. Megfogalmazása szerint túl sokat beszélnek a diverzifikációról, jó varázsszó, nagyon jól hangzik, de nem elég, Magyarországon ennek egyelőre nem érezni semmi hatását.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, Közép-Európában az energiaellátás biztonsága továbbra is „rendkívül kritikus kérdés”, főleg, hogy közel sem haladnak megnyugtató ütemben azok a beruházások, amelyek segíthetnék a diverzifikációt.

A minket folyamatosan diverzifikációra felszólító barátainktól és szövetségeseinktől függ, hogy valamilyen mértékben tudjuk-e függetleníteni magunkat jelenlegi egyetlen beszerzési forrásunktól

- fogalmazott Szijjártó.

Ezt kifejtve rámutatott, hogy az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorciumtól, illetve Romániától függ, hogy megindulhat-e a kitermelés a fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Előbbi pedig egyelőre nem tudja meghozni a végső beruházási döntést a román szabályozási keretek miatt. Ugyanez a helyzet az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországba tervezett terminál esetében is. Ennek Magyarország megvásárolná a 25 százalékát, de az ajánlatot Zágráb még nem kommentálta érdemben. A miniszter megjegyezte: úgy tűnik, hogy a tulajdonvásárlás és a kapacitáslekötés kérdését össze kívánnák kötni, de ez Magyarországnak a jelenlegi körülmények között nem érdeke. Hozzátette: a kormány annak a lehetőségét is biztosítani kívánja, hogy középtávon majd a Török Áramlat vezetékből is földgázhoz juthasson az ország. Illetve 2021-re elkészül a Lengyelország és Szlovákia közötti összeköttetés, így fizikai lehetőség lesz a lengyel vezeték és az LNG-terminálok elérésére.

Minden szükséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy Magyarország gázellátása közép- és hosszú távon is biztosított legyen. Mindegyik forgatókönyvet életben kell tartani

- jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte, hogy az orosz Gazprommal kötött megállapodás nyomán Magyarország jövő évi gázellátása biztosított, már meg is kezdődött a gáz betárolása.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére