Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: káros, hogy az Európai Unió lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot

Bokor Gábor

2019.06.27. 19:03

Kifejezetten káros és kockázatos biztonsági szempontból, hogy az Európai Unió lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot, a térség integrációja ugyanis kritikus fontosságú – mondta Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben, miután megnyitották a szerb csatlakozási tárgyalások újabb fejezetét.

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak nevezte, hogy mindössze egy fejezetet nyitottak meg, miközben a szerbek technikailag ötre is készen álltak. Kiemelte, hogy ennek nem volt semmilyen jogi akadálya, pusztán a politikai akarat hiányáról van szó.

Képmutatás, hogy a szavak szintjén mindenki eszeveszetten elkötelezett, amikor viszont döntést kell hozni, akkor nem mernek lépni. A kétségtelenül meglévő régióbeli feszültségek kezelésére a bővítés lenne a legjobb válasz. Mi a szomszédságban pontosan tudjuk, milyen komoly jelentősége van annak, hogy a térségben béke és nyugalom legyen

– mondta Szijjártó Péter, aki azzal folytatta, hogy a migrációs nyomás is fennmaradt, bevándorlók tömegei vannak jelen a térségben, márpedig ezen a téren az egyik legfontosabb cél a nyugat-balkáni útvonal zárva tartása, amiben Szerbiának elementáris szerepe van.

A miniszter figyelmeztetett, hogy megkérdőjeleződik az EU bővítési politikájának és az integrációra nyitott kormányoknak a hitelessége egyaránt, amennyiben nem gyorsítják fel a folyamatot.

Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdeke a szerbek mielőbbi európai integrációja. Az Európai Bizottság megbukott a bővítési politika tekintetében, csak abban bízhatunk, hogy a következő testület a bővítéspárti álláspontot fogja képviselni

– mondta.

A tájékoztatás szerint a pénzügyi szolgáltatásokról szóló 9-es fejezetet nyitották meg csütörtökön Szerbiával. A 2014 januárjában indított szerb csatlakozási tárgyalások során eddig 17 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni. Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak 35 tárgyalási fejezetet kell áttekinteniük az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született közösségi joganyagot.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Így tisztelegtek honfitársaink a 301-es parcellánál

Szerdán 1956 hőseire emlékeztek koszorúkkal, virágokkal, gyertyagyújtással és főhajtással a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál. A megemlékezők között voltak az '56-os hősök leszármazottjai is.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek a forradalomra Újbudán

Budapest XI. kerületében is az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek a hagyománnyá vált fáklyás felvonuláson.

Forradalmi mobilapplikáció készült, felér egy időutazással

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek helyszíneit járhatjuk be a közelmúltban elkészült mobilalkalmazás segítségével.

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

Világszerte megemlékeznek a magyarok 1956 eseményeiről

A világ minden pontján megemlékeznek a magyar közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A korábbi évekhez hasonlóan, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai idén is aktívan részt vesznek a megemlékezések szervezésében, lebonyolításában szerte a világon. Több helyszínen már az elmúlt napokban megkezdődtek az ünnepségek.

„1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt”

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

’56

’56

Október 23-án minden évben kezembe veszek egy naplót, fekete borítójú, sárgás lapokkal teli, ceruzával írt aprócska zsebnaptár. Amennyire kicsi, annyira nagy a jelentősége a családom és az én életemben. A kézzel írt betűk a dédapám szavai. Romantikus alkat volt, papírra vetette élete legnehezebb hónapjait, amikor 1956-ban a kommunisták miatt el kellett hagynia a hazáját.

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében – közölte szerdán a helyi rendőrség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére