Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Az unió előtt álló legfontosabb kihívások a migráció és a koronavírus

888.hu

2020.03.23. 18:00

A kezdeti nehézségek ellenére ma először videókonferencia keretein belül zajlott az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülése.

Az Európai Unió előtt álló két legfontosabb kihívás, a migráció és a koronavírus volt a mai megbeszélés témája – jelentette be sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter. Úgy tűnik, mindkét jelenség még sokáig velünk lesz, ezért hosszú távú védekezésre kell felkészülnünk.

A migráció kapcsán az unió korábban egy újabb földközi-tengeri műveletet kívánt elindítani annak érdekében, hogy a Líbiával szemben meghozott fegyverembargót érvényesíteni tudja. A céllal egyetértésben Magyarország csak abban az esetben támogatja az intézkedést, ha az nem válik mentőműveletté, a funkciója nem alakul át a jövőben illegális migránsok Észak-Afrikából Európába történő utaztatására. Ennek megakadályozása érdekében az unió úgy döntött, hogy folyamatos felülvizsgálat alatt tartja a kérdést, 4 havonta újratárgyalják, nem alakult-e át a misszió az illegális bevándorlók szállításának eszközévé. Minden felülvizsgálat alkalmával az összes tagország egyöntetű beleegyezésére lesz szükség a folytatáshoz. Ha sajnálatos módon ez a misszió is a korábbiakhoz hasonló lesz, le fogják állítani – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ezután szót ejtett a görög-török határfolyamatok helyzetéről is. A külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezte, hogy a görög határ folyamatos támadásaira való tekintettel sürgősen vizsgálják felül az unió Törökországgal kötött megállapodását és aktualizálják azt, vagy ha szükséges, kössék újra, hiszen mindnyájunk érdeke, hogy a törökök ne tartsák tovább nyitva a kapukat az unió irányába, mivel ez már nemcsak kulturális és biztonsági kérdés, hanem egészségügyi fenyegetést is jelent.

„Nincs kivétel, minden európai uniós tagország ugyanazokkal a kihívásokkal néz szembe” – jegyezte meg a miniszter a koronavírus kapcsán.

Legitimnek tartják azokat a határokon életbe léptetett személyi forgalmi korlátozásokat, amelyekről a tagországok nemzeti alapon döntöttek. Ezzel kapcsolatban Magyarország is hasonlóan járt el, de azt továbbra is fontosnak tartják, hogy a nemzetközi áruforgalom folyamatosságát fenntartsák, hiszen ez jelenti az ellátás biztonságát. Annak érdekében, hogy az áruforgalom folyamatos maradjon, a szomszédos országoknak közös erőfeszítéseket kell tenniük.

A külföldön rekedt állampolgárok hazahozatala kapcsán Szijjártó Péter elmondta, hogy eddig hiába számítottunk az unió koordinációjára, ezért ezután is inkább a nemzeti alapú megállapodásokat részesítik majd előnyben és kétoldalú megállapodásokat fognak kötni a magyar állampolgárok hazajutásának segítése érdekében. Előfordult az utóbbi időben, hogy mi hoztuk haza szomszédos országok állampolgárait és más uniós országok is segítettek már a magyarok hazajuttatásában, a következő hetekben számos hasonló akció lesz még. A helyzetet nagyban nehezíti, hogy sok távoli országban a repterekre történő eljutás is alapvető nehézségekbe ütközik, azonban a kéréseket segítő munkacsoport folyamatosan dolgozik.

Tegnap 17 óra óta 226 újabb magyar állampolgár tudta elhagyni azt az országot, ahol ott rekedt.

Végezetül a külföldi eszközbeszerzésekről esett szó. Jelenleg nagy mennyiségben a védekezéshez szükséges eszközöket keletről, alapvetően Kínából lehet beszerezni, így a következő hetekben, hónapokban további számos alkalommal több tonnányi eszköz (többek között maszk, védőruházat és lélegeztetőgép) fog keletről hazánkba érkezni, hiszen hosszú távú védekezésre kell berendezkednünk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére