Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: az ukrán államnak köze van a magyarokat listázó weboldalhoz

Horváth Tamás

2018.10.11. 10:30

A külgazdasági és külügyminiszter errõl a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorában beszélt csütörtökön.

Szijjártó Pétert a Mirotrovec nevű, szélsőséges ukrán weblap listájával kapcsolatban kérdezték, amelyen már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adata szerepel, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok.   

A miniszter elmondta:

Hazugság, hogy az ukrán államnak nincs köze a feltételezett ukrán-magyar kettős állampolgárokat listázó honlaphoz. Olyan személyes adatok kerültek fel az oldalra, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból.”

Majd hozzátette:

A szélsőséges honlapot működtető NGO egyik vezetője az ukrán titkosszolgálatnál dolgozott korábban. Ráadásul az internetes oldalt üzemeltető mozgalom elindítója jelenleg is az ukrán kormány alkalmazásában áll.”

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az ukrán államnak kötelessége lenne garantálni a saját állampolgárai biztonságát, ám ezt nyilvánvalóan nem teszi meg.

Az ukrán állam eddig egy lépést sem tett, hogy a honlapról lekerüljenek az Ukrajnában élő, adott esetben magyar állampolgárok adatai”

– húzta alá a magyar diplomácia első embere.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ami Ukrajnában zajlik, az gyakorlatilag egy állami támogatással, állami bátorítással végrehajtott gyűlöletkampány a magyar nemzeti közösség tagjai ellen. Úgy vélekedett, hogy a tavaszi elnökválasztáson indulni szándékozó jelenlegi elnök, Petro Porosenko népszerűségének növelése érdekében adta jóváhagyását a gyűlöletkampányhoz.

A miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában is vendég volt, ahol kiemelte:

Ukrajna folyamatosan szembemegy a legalapvetőbb normákkal és értékekkel, megsérti a nemzetközi kötelezettségeit, de ezek ellen Magyarország minden nemzetközi fórumon fel fog lépni.”

A két ország között az okozott diplomáciai bonyodalmat, hogy pár héttel ezelőtt a YouTube-on egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ezt követően először csak fenyegetőzött vele, majd ténylegesen kiutasította a beregszászi konzult. Erre válaszul Magyarország is kiutasított egy ukrán konzult.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére