Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti

Ányos Miklós

2020.01.20. 19:08

Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország nagyra becsüli Németország törekvéseit a líbiai helyzetet illetően, amely egy nemzetközi konfliktus tekintetében hasonló platformra helyezte az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát és az Európai Uniót. A líbiai helyzet megoldásának óriási szerepe van az Európai Unióra háruló jövőbeni migrációs kockázatok alakulásában. Líbia vonatkozásában Magyarország rendkívül fontosnak tartja a migrációs aspektust, ezért minden olyan törekvést támogat, amely tűzszünethez és politikai megoldáshoz vezet. E tekintetben fontosnak nevezte, hogy az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű uniós flotta műveleteinek újraindítása semmilyen módon ne eredményezze újabb migrációs nyomás kialakulását. Továbbá a művelet ne legyen arra használható, hogy hajói újabb migránsokat szállítsanak az Európai Unió területére.

A Száhel-övezettel kapcsolatban közölte, az övezet jelentős szerepet játszik az Európába irányuló migrációban. E régiót tekintve igazolódik be a leglátványosabban az a magyar migrációs politika, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni.

Szijjártó elmondta, ennek érdekében Magyarország ezen országok stabilitásának megőrzése és fejlesztése céljából támogatja a védelmi szektoraik reformjának elősegítését szolgáló uniós kiképzési missziók mandátumának meghosszabbítását. Magyarország megháromszorozta jelenlétét, ezzel 21-re növelte a stabilitás megszilárdítását és a terrorizmus visszaszorítását szolgáló uniós missziókban résztvevők számát.

Az EU-nak végre nem arra kéne fókuszálnia, hogyan ossza el az Európába érkezőket, hanem olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a nehézségek között élők ne akarják elhagyni hazájukat. Mindkét térség problémáinak rendezését tekintve a megnyugtató megoldása még távol van.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről tartott szavazással összefüggő újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Európai Néppárt (EPP) öles léptekkel halad balra. Világosan látszik, hogy a pártcsoport egyes vezetői azt szeretnék, ha a néppárt még a jelenlegihez képest is baloldalibb, szavaik szerint centrista politikát folytasson.

Vannak azonban Magyarország mellett olyanok, akik úgy látják, hogy az EPP akkor lenne sikeres, ha karakteres jobboldali politikát folytatna

- tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére