Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva marad

Tóth Dalma

2017.12.18. 16:58

A külgazdasági és külügyminiszter Macedóniában járt, ahol többek között a migrációról is tárgyalt.

Magyarország számára a magyar-macedón együttműködés három szempontból rendkívül fontos: a migráció, az EU- és NATO-bővítés, valamint a gazdaság aspektusából – jelentette ki Szijjártó Péter.

A biztonság szempontjából kritikus fontosságú, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon – szögezte le Szijjártó Péter, majd úgy folytatta, hogy a térségben minden egyes olyan elmozdulás, amely a határok könnyebb átjárhatósága felé mutat, újabb százezrek számára jelentene biztatást arra, hogy keljenek útra. A tárcavezető szerint ha a nyugat-balkáni útvonalat nem tartják zárva, akkor Magyarország déli határánál nagyon hamar újabb migrációs nyomás jelenhet meg.

A macedón kormány megerősítette, hogy továbbra sem változtat migrációs politikáján, és a déli határukat a jövőben is csak azok léphetik át, akiknek ehhez megvannak a szükséges dokumentumaik, azaz az illegális bevándorlást továbbra sem engedélyezik.

Annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon, Magyarország fenntartja a támogatását, és 2018 októberéig biztosítja azt, hogy 30 fős magyar rendőri kontingensek szolgáljanak a macedón-görög határon – húzta alá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar rendőrök részt vesznek a macedón határ menti járőrözésben, az embercsempészbandák elleni küzdelemben, valamint a határon esetleg átjutó migránsok feltartóztatásában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő magyar rendőri kontingens január 10-én érkezik meg Macedóniába. Az emberállomány mellett a technikai segítséget is fenntartja Budapest. Korábban már 100 kilométernyi pengésdrótot, számítógépeket, ujjlenyomatvevő-készülékeket biztosítottak a macedónok számára.

A biztonsági kérdéseknél maradva Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország számára nagyon fontos az Európai Unió és a NATO bővítése. "Európa nyugati felében még most sem mindig értik annak a fontosságát, hogy a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen" – magyarázta. Kifejtette, szerinte a nyugat-balkáni feszültségeket úgy lehet a legkönnyebben feloldani, ha az euroatlanti integrációt felgyorsítják. Magyarország – a saját és Közép-Európa biztonsági érdekéből fakadóan – továbbra is azt szorgalmazza, hogy a macedónok integrációs folyamatát gyorsítsák fel, ennek érdekében pedig Budapest azt szorgalmazza, hogy a júliusi NATO-csúcs napirendjén mindenképpen szerepeljen a bővítés, és az Európai Unió februári bővítési munkaprogramjában végre nevezzék meg a macedón csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére