Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Szijjártó: a migrációs ENSZ-paktum a lehetõ legrosszabb lépés az illegális bevándorlás kezelésére

Csordás Bettina

2018.09.29. 09:48

A világszervezetben jelenleg tárgyalt átfogó migrációs paktum elfogadása a lehetõ legrosszabb lépés, amelyet az ENSZ tehet a migráció kihívásának kezelésére, mert veszélyes folyamatokat, további elvándorlási hullámokat indít meg - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyûlés New Yorkban zajló, csúcsszintû ülésszakán.

A kormány nem támogatja a tervezetet, mert az szembemegy a magyar érdekekkel" 

– hangsúlyozta Szijjártó.

A migráció kezelése hosszú időre meghatározhatja jövőnket a globalizált világban: bátorítása minden országot kiinduló, tranzit- vagy célországgá változtatna" 

– fejtette ki.

Magyarország ezt elutasítja, és éppen az ellenkezőjét tartja kívánatosnak, mégpedig azt, hogy a nemzetközi közösség tartsa tiszteletben az egyes államok szuverenitását, az országok jogát arra, hogy saját lakosságuk biztonságát helyezzék előtérbe, és maguk dönthessenek arról, hogy kit engednek be a területükre, és kit nem"

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A nemzetközi közösségnek támogatnia kell az egyes országokat abban, hogy megőrizzék történelmi, vallási, kulturális örökségüket és társadalmi szerkezetüket"

– emelte ki. 

Úgy vélte, a paktum kizárólag a migránsok érdekeit és jólétét tartja szem előtt, holott azzal is foglalkoznia kellene, hogy milyen alapvető jogok illetik meg azokat, akik biztonságos és békés körülmények között szeretnék élni az életüket.

Felszólalásában Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi időszak a hatalmas migrációs hullámokkal jellemezhető. Ez azonban súlyos biztonsági kockázatokat hordoz magában világszerte, számos ország stabilitását megrendítette, és súlyos politikai vitákhoz vezet.

Következményei közé tartozik az, hogy olyan területeken is jelen van a terrorveszély, ahol korábban nem volt. 

Az elvándorlás senkinek nem kedvező: akik útra kelnek, életük kockáztatásával keresnek új otthont, akikhez igyekeznek, ott viszont gondot okoz, hogy sokszor hatalmas tömegeket kell befogadniuk, ráadásul olyan embereket, akik egészen más kultúrát képviselnek. A migráció ezért párhuzamos társadalmak megjelenéséhez vezet, és súlyos biztonsági kihatásokkal jár.

Szijjártó Péter emlékeztetett a 2015-ös eseményekre, amikor Magyarországon 400 ezer illegális bevándorló ment keresztül, nem tartották be a helyi jogszabályokat, rátámadtak a rendőrökre, nem voltak tekintettel a helyi kultúrára és életmódra, fenyegetően léptek fel az ott élőkkel szemben.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió politikája csődöt mondott, mégpedig azért, mert rossz választ adott a kihívásra: a bevándorlási hullám megállítása, kezelése helyett jóformán meghívót küldött a migránsoknak.

Az EU emellett kötelező kvótákat akart bevezetni, zsarolta és a büntetéssel fenyegette az ezt elutasító tagországokat, köztük Magyarországot. Mindez sikertelen és kártékony megközelítésnek bizonyult"

– magyarázta a külügyminiszter.

Az elmúlt négy évben több mint 30 terrortámadást követtek el Európában, és ezek mind kapcsolatban állnak a migrációval. Ezekben több mint 300 ember meghalt, ezernél többen megsebesültek"

– sorolta Szijjártó Péter.

Brüsszel azt mondja, hogy lehetetlen megállítani a migrációt, de Magyarország bebizonyította, hogy ez lehetséges: a többi visegrádi ország segítségével lezárta a határt, és elzárta az utat a szárazföldi illegális bevándorlás elől" 

– tette hozzá. 

A külügyminiszter kiemelte, hogy a nemzetközi erőfeszítéseknek a bevándorlási hullám megállítására kell összpontosítaniuk. A nemzetközi szervezeteknek világossá kell tenniük, hogy a bevándorlás nem alapvető emberi jog, szemben a jelenlegi gyakorlatukkal, amely ennek az ellenkezőjét sugallja.

Az ENSZ és más intézmények képviselői sokszor a gazdasági virágzás, a globális jólét forrásaként beszélnek a migrációról, mintha ez lenne a legjobb dolog, ami történhet az emberiséggel; Magyarország ezt a megközelítést élesen ellenzi, és nem ért egyet azzal sem, hogy a bevándorlás a legjobb megoldás a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra.

A paktum azt sugallná, hogy a határvédelmi intézkedéseket emberi jogi alapon kell elbírálni, ez azonban rendkívül veszélyes megközelítés, Magyarország élesen elveti, mert a határok megvédése nemzetbiztonsági kérdés. Csak a legális határátlépés fogadható el, a törvények megsértőit súlyosan meg kell büntetni"

– jelentette ki Szijjártó.

Nem ért egyet Magyarország azzal sem, hogy a multikulturális társadalom jobb lenne, mint az egységes kultúrájú. Álláspontja szerint a magyar társadalom semmivel sem rosszabb vagy értéktelenebb, mint azok, ahol több kultúra él együtt. 

Magyarország nem szeretné, ha megismétlődnének a 2015-ös események. A kormány számára a magyarok biztonsága és épsége az első számú prioritás. Ezért továbbra is szigorúan meg fogja védeni a határokat, és senkit nem enged illegálisan az ország területére lépni"

– mondta a külügyminiszter. 

Külön gondot fordít a kormány arra is, hogy folyamatosan fejlessze az oktatási rendszert, és segítse a családokat a gyermekvállalásban. Meglátása szerint ez a megfelelő válasz a demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra"

– tette hozzá.

A nemzetközi közösségnek megállítania kell a migrációt, nem pedig bátorítania. Oda kell vinnie a segítséget, ahol szükség van rá. Magyarország ebben a szellemben is segíti a keresztény közösségeket a Közel-Keleten"

-- vonta le a következtetést Szijjártó Péter.

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

Amerika, London, Párizs

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Szabad vasárnap

Alain Delon vasárnap este megkapja az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen.

Szeptember elején tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában

Ezt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóján jelentették be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére