Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: A kormány különösen fontosnak tekinti a török–magyar együttműködést

888.hu, MTI

2021.06.18. 18:30

Gazdasági és biztonsági okok miatt is különösen fontosnak tekinti a kormány a török–magyar együttműködés erősítését – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta a Török Köztársaság kereskedelmi miniszterét.

 

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatait a leggyorsabban fejlődő államokkal, ha a világgazdaság új korszakában a nyertesek közé akar tartozni. A török–magyar gazdasági együttműködés alapjai erősek, hiszen a két ország kereskedelmi forgalmának összértéke már az első negyedévben meghaladta az egymilliárd eurót, növekedése a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva megközelítette a 30 százalékot.

Törökország ugyanakkor – mint mondta – nemcsak dinamikus gazdasági növekedése miatt fontos, hanem azért is, mert a migrációs megállapodásnak köszönhetően egész Európa biztonságát garantálja. A miniszter szerint ez hamarosan fontosabb lehet, mint eddig bármikor, hiszen a NATO afganisztáni kivonulása miatt a terrorizmus és az ellenőrizetlen migráció veszélye fenyegetheti az EU-t. Indokolt tehát a migrációs együttműködés megerősítése Törökországgal, amihez az uniónak teljesítenie kell eddig vállalt kötelezettségeit.

Szijjártó kijelentette, hogy Magyarországnak érdeke a gazdasági kapcsolatok erősödése Törökország és az EU között, a további fejlődéshez szükségesnek tartja a vámunió modernizálását, sürgeti a vízumliberalizációs tárgyalások mielőbbi lezárását, és olyan acélvámot szorgalmaz, amely a legkevésbé akadályozza az acélipari együttműködéseket.

Mehmet Mus török kereskedelmi miniszter a sajtótájékoztatón testvéri államnak nevezte Magyarországot, amelyhez régi, baráti viszony fűzi Törökországot. A miniszter megköszönte a Törökország melletti magyar kiállást, és kijelentette, abban bízik, hogy a vámuniós tárgyaláson is számíthatnak hazánk támogatására.

Hozzátette, hogy Törökország a hatmilliárd dolláros szintet tekinti a következő célnak a két ország külkereskedelmében, a török központi bank pedig jelentős összegekkel finanszíroz olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Mehmet Mus közölte, hogy a török–magyar gazdasági egyeztetések ősszel folytatódhatnak, a tárgyaló felek a tervek szerint Afrikába irányuló közös vállalati együttműködéseket, befektetéseket készíthetnek elő.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére