Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: A kormány kizárólag a magyar érdekek szempontjából tekint az energetikai javaslatokra

888.hu/MTI

2022.09.15. 15:27

A kormány kizárólag a magyar érdekek szempontjából tekint az energiaellátással kapcsolatos európai uniós javaslatokra, a megfogalmazott álláspontoknak nincs sem ukrán, sem orosz aspektusa – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután finn kollégáját fogadta csütörtökön.

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Pekka Haavistóval tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy finn külügyminiszter tizenkét éve nem járt Magyarországon, és úgy vélekedett, hogy a két nemzet közötti barátság és rokonság ennél intenzívebb kapcsolattartás igényelne.

Aláhúzta, hogy mindkét ország az EU keleti végén fekszik, ezért különösen súlyosan érinti a magyarokat és a finneket is az ukrajnai háború, amelynek nyomán már 1,3 millió menekült érkezett Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy Európában „drámai krízishelyzet” alakult ki az energiaellátás területén, ami egészen addig fenn is fog maradni, amíg érvényben van az Oroszországgal szembeni szankciós rezsim.

 

Támogatunk minden olyan javaslatot, amely segít minket az energiaellátás biztosításában, és nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely nem segít minket ebben.”

– fogalmazott.

 

„Amikor az energiaellátás területén tett javaslatok kapcsán fogalmazzuk meg a véleményünket, abban kizárólag magyar nemzeti szempontot érvényesítünk, annak nincsen sem ukrán, sem orosz aspektusa, kizárólag a magyar érdek számít.” – tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte a gázársapka bevezetésére vonatkozó javaslat visszavonását, mondván, hogy az az orosz gázszállítások leállításával, s ezáltal a magyar energiabiztonság derékba törésével járt volna.
A többi friss brüsszeli javaslat kapcsán kiemelte: az energiafelhasználás visszaszorítását csak önkéntes alapon, az energetikai adókivetéseket pedig nemzeti keretekben támogatja a kormány.

 

Azt szeretnénk, ha csak olyan európai javaslatok születnének, amelyek valójában fizikai, ténybeli, s nem valamiféle politikai vagy ideológiai kérdésként kezelik az energiaellátást.”

– szögezte le.

 

A miniszter ezt követően a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, az ENSZ szervezeteiben folytatott együttműködést, a tavaly 650 millió eurós értéket elérő kereskedelmi forgalom további növekedését, illetve azt, hogy mintegy hetven finn vállalat több mint ötezer embernek ad munkát hazánkban.

Beszélt az emberek közötti kötelékekről és a biztonsági együttműködésről is, példaként említve az ötvennégy testvárosi kapcsolatot, továbbá a Helsinkiben működő Hibrid Fenyegetések Elleni Kiválósági Központban dolgozó magyarokat. Valamint kitért a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni harc terén képviselt hasonló álláspontra is.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter arról számolt be, hogy előző nap kellemes, másfél órás beszélgetést folytatott az új amerikai nagykövettel. Szavai szerint ennek során nem a két ország között meglévő nézetkülönbségeket próbálták rendezni, pusztán felmérték, hogy számíthatnak-e a másikra a kapcsolatok javításában. „A személyes elkötelezettség mindkettőnk részéről megvan.” – összegzett.

Az Európai Parlamentben megszavazott Magyarország-jelentéssel kapcsolatban kijelentette: az EP „jól fizetett képviselői” jobban tennék, ha „mindenfajta igaztalan vádak ismételgetése” helyett a valós európai problémákkal foglalkoznának, például azzal, hogy hogyan segítsenek az embereknek, miután a szankciók nyomán háromszorosára-négyszeresére emelkedtek az energiaárak.

 

Kikérjük magunknak, hogy egyesek Strasbourgban meg Brüsszelben azt gondolják, hogy a magyar emberek nem elég érettek ahhoz, hogy döntést hozzanak a saját jövőjükről.”

– mondta.

 

A tárcavezető a paksi bővítésről szólva hangsúlyozta, hogy az EU világosan kimondta, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználása nem esik semmilyen korlátozás alá.
„Látjuk, hogy vannak mindenfajta törekvések, hogy kis botokat dugjanak a küllők közé, de aki a magyarországi nukleáris beruházást hátráltatja, az szembemegy az európai szabályokkal és megsérti a mi nemzeti szuverenitásunkat is.”
– figyelmeztetett.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsonynak vállalnia kell a felelősséget a dollárbaloldal külföldi kampánytámogatása miatt

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott videónyilatkozatában legalábbis erre szólította fel a főpolgármestert.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babiš 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, míg Babiš egymillióval kevesebbet.

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origo szerint fordulat állhat be a nyomozásban azzal, hogy görög sajtóértesülések alapján Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül.

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére