Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kölcsönös tisztelet jellemzi a magyar–spanyol kapcsolatokat

888.hu

2021.10.08. 09:00

Magyarország és Spanyolország kapcsolatát mindeddig alapvetően a kölcsönös tisztelet jellemezte – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban, miután megbeszélést folytatott José Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel.

 

Szijjártó Péter elmondta: nyilvánvalóan egy mediterrán szociáldemokrata kormány és egy közép-európai konzervatív, polgári kormány viszonylag sok dologban – alapvetően társadalompolitikai kérdésekben – nem ért egyet, de „abban megállapodás van közöttünk, hogy azokra a kérdésekre koncentrálunk, amelyekben egyetértünk, és amelyek mind a két nemzet javát szolgálják”. Így a két ország a gazdasági együttműködésre a jövőben is komoly hangsúlyt fektet, különös tekintettel azokra a spanyol vállalatokra, amelyek jelen vannak Magyarországon, és fontos autóipari beszállítói pozíciókat töltenek be.

Vannak olyan európai uniós kérdések is, amelyekben Madrid és Budapest közösen tud dolgozni az elkövetkező időszakban.

Ezek közé tartozik, hogy egyaránt támogatják az unió bővítését a Nyugat-Balkán irányába, és egyetértenek abban, hogy „ha az európai integráció nem indul meg most már valamiféle hihető módon a Nyugat-Balkán felé, akkor valaki más tölti be az integrációs szerepet”, ami nem lenne jó Európának és az EU-nak.

Azonos állásponton vannak abban a kérdésben is, hogy az unió déli szomszédságára különösen figyelni kell, fontos az észak-afrikai térség stabilitása és biztonsága.

Szintén egyetértenek a szabadkereskedelem fontosságában, abban, hogy az EU-nak minél több szabadkereskedelmi megállapodást kellene kötnie. Magyarország az elmúlt 11 évben nagyon sokat tett a gazdaság versenyképességéért, „nincsen félnivalónk, a szabadkereskedelem Magyarország szempontjából is mindenképpen pozitív” – szögezte le Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy vannak olyan uniós politikák, például a kohéziós támogatások politikája vagy a közös agrárpolitika, amelyek fontosak mindkét országnak, és amelyek fenntartásáért közösen szállnak síkra.

Szó esett a megbeszélésen a koronavírus-járványról is. Megállapították: a Covid-19 rávilágított arra, hogy az egészségügyi együttműködést az EU-n belül szorosabbra kell fűzni, hiszen „a világjárvány támadás az egész világ és azon belül Európa ellen is, és ha nincsen világos stratégiai együttműködés az unióban, akkor kevésbé lehet hatékony a válaszunk”.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal egy uniós „elnökségi trióban” van. Mint mondta, megállapodtak abban, hogy minél előbb megkezdik a közös felkészülést a közelgő soros elnökségre. Spanyolország 2023-ban, Belgium és Magyarország pedig 2024-ben tölti be fél évig az EU Tanácsának soros elnöki posztját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére