Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: a Brexit az Európai Bizottság kudarca

Bokor Gábor

2018.03.02. 16:58

Szijjártó Péter külügyminiszter angol kollégájával, Boris Johnsonnal tárgyalt pénteken.

Nagy-Britannia az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak"

– fogalmazott Szijjártó Péter, miután brit kollégájával tárgyalt.

A külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott Boris Johnsonnal, ahol kiemelte, Magyarország szerint óriási baj az EU szempontjából a britek kilépése.

Nagyon sajnáljuk a brit emberek döntését, de kizárólag nekik van joguk dönteni az országuk jövőjéről. Magyarország bár sajnálta, mindig tiszteletben tartotta a britek döntését. Mindez az Európai Bizottság kudarca, hiszen a brit kormány világossá tette, mire lenne szükség, hogy maradjanak az unióban, de a bizottság nem hallotta meg a britek szavát"

– mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy a britek kilépése komoly gazdasági veszteség az EU-nak, és komoly politikai veszteség is, mert mindig számíthattunk rá az európai jövőről szóló vitákban, annak az álláspontnak a képviseletében, hogy erős EU csak erős tagállamokra épülhet.

A Brexittel kapcsolatban még a külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország álláspontja szerint a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség, meg kell maradnia a komoly belbiztonsági együttműködésnek a súlyos európai terrorfenyegetettség miatt, valamint a közös védelem- és biztonságpolitikában is szoros együttműködésnek kell maradnia.

Nagy-Britannia a 11. legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 5 milliárd eurót, több mint 800 brit cég mintegy 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon. A megbeszélésen ismertette brit kollégája előtt Magyarország javaslatait az ENSZ migrációs csomagjáról. A magyar emberek biztonsága a legfontosabb a migrációpolitikáról és az ENSZ migrációs csomagjáról folytatott vitákban"

– közölte Szijjártó Péter, majd hozzátette, Magyarország szerint szélsőségesen bevándorláspárti az ENSZ migrációs csomagjának tervezete, ezt igyekeznek megváltoztatni, mert szeretnék, hogy bevándorlásellenes csomagot fogadjanak el.

A külügyminiszter kijelentette, hogy a világszervezethez benyújtott javaslatok fókuszában az áll, hogy minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, és ebben a nemzetközi közösségnek segíteni kell. Szijjártó Péter szerint a szuverenitást tiszteletben kell tartani, hogy egy ország maga dönthesse el, kit enged be a területére, emellett fontos az is, hogy a magyar álláspont szerint a migráció veszélyes globális folyamat, és az ösztönzése helyett a megállítását kell a nemzetközi erőfeszítések középpontjába állítani.

Senkinek sem engedik, hogy az ország szuverenitását és a magyarok biztonságát semmibe vegye"

– közölte.

Boris Johnson a sajtótájékoztatón elmondta, bár Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, nem hagyja magára Európát, Magyarországot. Nagy-Britannia elkötelezett marad Közép-Európa biztonságának garantálása mellett is.

Nagyon szorosak a kétoldalú kapcsolatok, és sok kérdésben hasonló az álláspontja a két országnak. Szerintünk a migránsok helyzetét az első országban kell kezelni, ott, ahova megérkeznek; különbséget kell tenni a menekültek és az illegális bevándorlók között, továbbá a migráció kérdését meg kell hagyni nemzeti hatáskörben"

– mondta Boris Johnson, majd kitért arra, hogy fontos megvédeni a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyarok jogait, mert jelentősen hozzájárulnak országa teljesítményéhez.

A politikus megjegyezte, hogy ugyanakkor e jogok védelmének a kölcsönösségen kell alapulnia, vagyis az az európai országokban élő britek tekintetében is fontos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére