Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szerdán ül össze az Alstom-üggyel kapcsolatos bizottság

Sümeghi Lóránt

2016.09.13. 08:58

Szerdán tartja elsõ ülését az Alstom metrókocsik 2006-os beszerzését vizsgáló fõvárosi ideiglenes bizottság.

Szerdán tartja első ülését az Alstom metrókocsik 2006-os beszerzését vizsgáló fővárosi ideiglenes bizottság – tudta meg a Magyar Idők.

A testület elnökének, Borbély Lénárd Csepel kormánypárti polgármesterének elmondása szerint az ügyrend elfogadása mellett az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala által a magyar hatóságoknak küldött megkereséssel foglalkoznak majd. A polgármester hozzátette, hogy a britek levelének hivatalos fordítását fogják bekérni az üggyel foglalkozó magyar szervektől.

A Fővárosi Közgyűlés május 12-i rendkívüli ülésén Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok előterjesztése alapján döntött arról, hogy

az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására háromtagú ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre.

Az ideiglenes bizottság feladata a metrókocsik beszerzéseivel kapcsolatos döntéshozatali mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, az előkészítésben részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése.

Az Alstom tevékenysége miatt több országban is vizsgálatok folynak, folytak. Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO) eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.
Ezzel párhuzamosan derült ki, hogy Medgyessy Péter korábbi szocialista kormányfőhöz köthető cégek 600 ezer eurónyi, mintegy 180 millió forintnyi összeget kaptak a francia járműgyártó cégtől – emlékeztet a Magyar Idők.
 
A pénz nagy része a volt miniszterelnök felesége, Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki. A metrókocsik beszerzésével összefüggésben a magyar hatóságok 2011 januárja óta vizsgálódnak.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére