Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: „Vállalhatatlan Niedermüller Péter rasszista nyilatkozata”

888.hu

2020.01.28. 12:30

Közleményt adott ki a Századvég Alapítvány, mely szerint morálisan vállalhatatlannak és rasszistának nevezik Niedermüller Péter nyilatkozatát, amelyben az ellenzéki politikus „rémisztő képződménynek” nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális embereket.

Niedermüller Péter DK-s politikus, erzsébetvárosi polgármester fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakra – és nőkre – tett dehumanizáló kijelentése után a Századvég Alapítvány közleményben reagált, amelyben kiemelte: „Niedermüller Péter ezen megnyilvánulásával vállalhatatlan és egy demokratikus jogállamban elfogadhatatlan nézeteknek adott hangot, ráadásul beszélgetőtársa, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője helyeslő gesztusa sem elhanyagolható körülmény az idézett rasszista mondatok elhangzásakor.”

A Századvég Alapítvány közleményében elutasítja a faji alapú megkülönböztetést a magyar politikában, szerintük ennek a megközelítésnek a II. világháború óta nincs helye, sem kultúrája a hazai politikai közbeszédben. Az alapítvány különösen szomorúnak tartja a DK-s politikus kijelentésének aktualitását, ugyanis éppen 75 éve, 1945. január 27-én szabadították fel a birkenaui és auschwitzi koncentrációs táborokat.

Az alapítvány tisztázta a rasszizmus fogalmát, mely szerint

rasszista az, aki az emberek külső tulajdonságait oly módon kiemeli, hogy azokhoz még morális, társadalmi vagy politikai különbségeket is hozzárendel; és ily módon a kiemelt tulajdonságaik alapján, például bőrszín vagy más biológiai karakterisztikum szerint önkényes hierarchiát állít fel.

Közleményük szerint vitathatatlan, hogy Niedermüller Péter éppen ezt tette: a politikus ugyanis tudatosan és vállaltan elkötelezte magát egy csoport, a fehér, keresztény, heteroszexuális közösségek negatív diszkriminációja mellett, azok említett, veleszületett genetikai tulajdonságai, adottságai alapján.

Az alapítvány szerint

egy választott politikai tisztségviselőnek – legyen az polgármester, illetve országgyűlési képviselő – minden körülmények között, az Alaptörvény, valamint egyéb szabályozó jellegű jogi és etikai normák szellemében és azok tiszteletével kell eljárnia.

A Századvég külön kiemelte a polgármester morális felelősségvállalásának súlyát, mely szerint komoly felelősséggel tartozik közéleti megnyilvánulásaiért vagy a beszédeiért. Az alapítvány közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Niedermüllert volt európai parlamenti képviselőként is pluszfelelősség terheli kijelentéséért, ugyanis szem előtt kellett volna tartania az emberi jogok alapelveinek érvényesülését, és „soha nem támaszkodhat érveléseiben faji jellegű, veleszületett biológiai karakterisztikumra utaló megkülönböztetésre”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére