Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég-kutatás: Orbán Viktor húsz százalékkal vezet Karácsony Gergely előtt

888.hu

2021.09.03. 14:45

A Századvég legújabb kutatása alapján elmondható, hogy Orbán Viktort a magyarok jó része alkalmasabbnak találja, mint Karácsony Gergelyt.

 

A 2021. augusztus végén, telefonos (CATI) módszerrel készült, 1000 fős, a felnőttkorú magyar lakosságot a fő demográfiai dimenziók mentén reprezentáló kutatás eredményeként megállapítható, hogy Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll – írta meg a Századvég.

A kutatás a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak alkalmasabbnak a problémamegoldásra. A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel.

Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek.

A kutatásban vizsgált kiemelt társadalmi csoportok (családok, gyermekek, nyugdíjasok) helyzetének javítása tekintetében egyértelműen

Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak.

A családok támogatása a válaszadók 61 százaléka szerint Orbán Viktorra, 30 százaléka szerint Karácsony Gergelyre igaz. A gyermekek védelme esetében ez az aránypár 57, illetve 24 százalék. A nyugdíjasok helyzetének javítására a megkérdezettek 57 százaléka Orbán Viktort, 31 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak.

A járványhelyzet kezelése mind egészségügyi, mind gazdasági területen komoly kihívást jelent. A Századvég kutatása alapján a magyar lakosság többsége mindkét említett területen inkább Orbán Viktornak szavaz bizalmat: a járvány utáni gazdasági helyzet javítására

a válaszadók 57 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak,

a következő járványhullámokkal szembeni egészségügyi védekezés területén a megkérdezettek 52 százaléka Orbán Viktornak, 20 százaléka Karácsony Gergelynek szavaz bizalmat.

A Századvég rákérdezett a válságkezelés és a járvány utáni gazdasági újraindítás megítélésére is, ahol szintén éles kontraszt mutatkozik a két politikus értékelésében. A válaszadók 55 százaléka szerint Karácsony Gergely adókat emelne, és 52 százalék szerint megszorításokkal kezelné a helyzetet. Orbán Viktorról csak a válaszadók 24 százaléka feltételezi az adóemelést, és csupán 29 százalék a megszorításokat. Karácsony Gergelyt a válaszadók a 2010 előtti megszorító gazdaságpolitika letéteményesének látják. Míg Orbán Viktort 58 százalék tartja alkalmasnak új munkahelyek teremtésére, addig Karácsony Gergelyről 29 százalék gondolja, hogy segítené új munkahelyek létrejöttét.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között.

A megkérdezettek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók 7 százaléka feltételez.

Összegzésként elmondható, hogy

a többség Orbán Viktorban nemcsak egy erős és határozott vezetőt lát, hanem egy olyan politikust is, aki jól kezelte az eddigi válságokat, és kiáll fontos társadalmi csoportok mellett.

Az országon belüli problémamegoldás mellett a külkapcsolatok ápolása is legalább ilyen fontos, ezen a téren a magyarok 59 százaléka szerint a miniszterelnök áll ki jobban Magyarországért, míg Karácsony Gergelyről ezt csak 30 százalék gondolja.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán kikacagja Dobrevék zsibbasztóan unalmas vádaskodását

Orbán kikacagja Dobrevék zsibbasztóan unalmas vádaskodását

Dobrev Klárát az ember igényesebb politikusnak képzelte annál, semhogy éveken keresztül ugyanazt a mantrát nyomja Orbán Viktorról. Őt egyáltalán nem ösztökéli találékonyságra a zsibbasztó unalom.

A 444 megint fordítva ül a lovon

A 444 megint fordítva ül a lovon

Egy amerikai demokrata az abortuszt támogatja, emiatt nem áldozhat – a 444 szerint ez beavatkozás a demokráciába.

Amerikai különleges erők tagjait vetheti be a Pentagon a kijevi nagykövetség védelmére

A The Wall Street Journal vasárnapi jelentése szerint a Fehér Ház továbbra is aggódik az Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták miatt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére