Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: Európa önjelölt vezetői megbuktak

Bertha László

2019.05.20. 16:21

Angela Merkel és Emmanuel Macron magukat Európa vezetőiként, a világpolitika pozitív szereplőiként tartják számon, ám az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve a teljesítményükkel. Ez alól pedig a Brüsszelre egyre nagyobb befolyást gyakorló amerikai milliárdos, Soros György sem kivétel.

A Századvég Project28 kutatásában megvizsgálta Európa vezető politikusainak megítélését. Angela Merkel és Emmanuel Macron bár közelítették a német-francia együttműködést, szövetségük és elhibázott politikai manővereik – például a migrációs válság kezelésében – veszélybe sodorták az egész kontinenst, valamint megágyaztak a nemzetek felett álló, Európai Egyesült Államok koncepciójának. Bár önmagukat Európa legfőbb vezetőinek, és a világpolitika pozitív szereplőinek gondolják, az európai emberek már kevésbé vannak megelégedve teljesítményükkel – olvasható a Századvég Alapítvány közleményében.

Forrás: Századvég

Emmanuel Macron a 2017-es elnökválasztási kampánya során az egyik legfőbb céljaként tűzte ki integrátori szerepét Európában, ez a terve azonban választási győzelmét követően nem sokkal meghiúsult, Merkelhez való látványos közeledése végképp letérítette erről az útról. Macron Franciaországban rendkívül elutasított vezető, a válaszadók csupán 20 százaléka van róla kedvező véleménnyel, míg 61 százalékuk egyértelműen elutasítja. Ennek okán egy időben megpróbált inkább a külpolitika területén eredményeket felmutatni, ám ott sem járt sikerrel: egy év alatt 15 százalékot esett a népszerűsége az uniós államokban, s már csupán az EU polgárainak 24 százaléka van róla kedvező véleménnyel, míg 39 százalékuk kedvezőtlenül nyilatkozott róla. Ez az adat az alapítvány kimutatása szerint még alacsonyabb a visegrádi országokban, ahol a választók csupán 17 százaléka van róla kedvező véleménnyel, s ezzel szemben 43 százalékuk egyértelműen kedvezőtlenül nyilatkozott róla.

Forrás: Századvég

A 28 tagállam adatait vizsgálva Angela Merkel német kancellár népszerűsége 2017 óta 7 százalékponttal csökkent. A német vezető személyét tekintve a Századvég kutatása szerint 2019-ben is megosztottak voltak az európai polgárok: 37 százalékuk támogatta, illetve utasította el őt. Merkel a V4-országokban a legnépszerűtlenebb, ami a 2015-ös migrációs válság során tanúsított, a közép-európai lakosság által erős kritikával illetett elhibázott migrációs politikájára vezethető vissza. A magyarok, a csehek, a szlovákok és az olaszok mellett a görögök utasítják el a legnagyobb mértékben a német kancellárt, ami a görögökre ráerőltetett, katasztrofális gazdasági következményekkel járó német megszorító politika hozományának tekinthető. Fontos megemlíteni, hogy a vizsgált országok kétharmadában jobban kedvelik Merkelt, mint saját hazájában.

Forrás: Századvég

A két európai vezető mellett a Századvég kutatása exkluzív módon kitért a magyar származású amerikai milliárdos spekuláns, Soros György megítélésére is.

A véleménnyel rendelkező válaszadók körében jelentős többségben vannak azok, akik negatív véleményen vannak Sorosról, aki a nyílt társadalom víziójának az első számú képviselője a világpolitikában

– jegyzi meg a Századvég a kutatás kapcsán.

Forrás: Századvég

Módszertan: A Századvég a Millward Brown Hungary Kft.-vel közösen telefonos közvélemény-kutatást végzett Európa 35 országában, az Európai Unióban, Ukrajnában és a Nyugat-Balkánon 2019. január 7. és március 31. között. A mintába került 35.028 fő kérdezése CATI-módszerrel zajlott. A közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit a vizsgált országok teljes lakosságának megkérdezése eredményezett volna. Az országonkénti hibahatár +/- 3,2 százalékpont. Az aggregált statisztikákat az országok népességszámával való utólagos súlyozással korrigálták.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére