Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: a Notre-Dame tragédiája megerősítette a keresztény kultúra fontosságát Európában

Vincze Viktor Attila

2019.04.17. 12:00

A Notre-Dame kigyulladása egész Európa közvéleményét felrázta és mozgósította, hiszen az EU-s országok közös keresztény alapzaton nyugszanak. A Századvég legfrissebb európai közvélemény-kutatása szerint nem véletlen a szolidaritásnak ez a nagymértékû megnyilvánulása, mivel az EU állampolgárainak a döntõ többsége úgy véli, hogy meg kell õrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait.

A Notre-Dame párizsi székesegyház tragédiájának esete mutatja igazán, mennyire fontos az európaiak számára a keresztény kultúra, mely civilizációnk talapzatát adja. A szívszorító hírek és képek láttán minden európaiban megmozdultak ezek a fundamentumok.

Függetlenül attól, hogy ki hányadán áll Istennel, és ki hogyan viszonyul a hit és a vallás kérdéséhez, a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvész most megmutatta, hogy nagyon fontos az európaiak számára a keresztény értékek megőrzése. A tragédia megmozgatta és összehozta az európai közösséget, és rámutatott arra, hogy kontinensünk nem lépett még túl a keresztény kultúrán. Létezik még a szolidaritásvállalás, a segítségnyújtás és az egymás melletti kiállás is, és a mai napig féltve őrizzük annak a kereszténységnek a szimbólumait, alkotásait, értékeit, amelyek Európa szívét alkotják.

A Notre-Dame-i tűzesetre reagálva Európában mindenhol tömegesen megnyilvánult a keresztény szolidaritás, amelynek a jelentős mértékét a Századvég Project28 kutatásának eredménye is megmutatja.

A felmérés alapján az európai emberek nagy részének a mai napig fontos a keresztény kultúra megőrzése.

A tagállamok állampolgárainak közel 60 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait, és csak 31 százalék gondolja azt, hogy túl kellene lépnünk a keresztény hagyományokon egy világibb kultúra felé.

A volt szocialista országok és a V4-ek állampolgárainak kétharmada tartja fontosnak a keresztény kultúra megőrzését, viszont a nyugati alapítók és a 20. századi csatlakozók állampolgárainak csak alig több mint fele gondolja fontosnak a hagyományok megőrzését.

Magyarország európai szinten az élharcosok közé tartozik a keresztény kultúra megvédéséért és megőrzéséért vívott küzdelemben. A magyar emberek csaknem 80 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni a keresztény alapokat és hagyományokat.

Magyarország Bulgáriával és Csehországgal együtt a keresztény hagyományok megóvása tekintetében éllovasnak számít az Európai Unióban.

Módszertan: A Századvég a Millward Brown Hungary Kft.-vel közösen telefonos közvélemény-kutatást végzett Európa 35 országában, az Európai Unióban, Ukrajnában és a Nyugat-Balkánon 2019. január 7. és március 31. között. A mintába került 35 028 fő kérdezése CATI-módszerrel zajlott. A közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit a vizsgált országok teljes lakosságának megkérdezése eredményezett volna. Az országonkénti hibahatár +/- 3,2 százalékpont. Az aggregált statisztikákat az országok népességszámával való utólagos súlyozással korrigálták.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére