Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: A magyarok szigorúbb fellépést várnak az erőszakos bűncselekményt elkövetőkkel szemben

888.hu, MTI

2023.01.19. 16:40

A Századvég Alapítvány a legfrissebb közvélemény-kutatásában az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán kérdezte az embereket, és a felmérés szerint a többség szigorúbb fellépést várna azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el.

 

A Századvég azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt támadója késszúrásokkal végzett vele. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki – tették hozzá.

A Századvég a tragikus esettel összefüggésben – ezer ember januári megkérdezésével – megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.

Az incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben késelés áldozata lett egy rendőrtiszt a fővárosban – írták.

Megjegyezték, hogy a magyar jogrendszer a hivatalos személyeket – így a rendőröket is – fokozott büntetőjogi védelemben részesíti az állam zavartalan működésének biztosítása érdekében, azonban a kutatási adatok tanúsága szerint a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár a jogalkotótól ezen a területen.

A megkérdezettek 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

 

 

A felmérés rávilágít továbbá arra, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére.

A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak.

 

 

Ezen felül a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) megszüntetné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak – áll a felmérésben.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére