Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: a baloldal politikája 112 ezer forinttal növelné a családok márciusi rezsiszámláit

888.hu

2022.03.31. 15:40

A baloldal energiapolitikája átlagosan 112 ezer forinttal növelné a magyar családok márciusi rezsiszámláit – írta a Századvég Alapítvány a legfrissebb felmérésének összefoglalójában, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

 

Az elemzésben azt írták: az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta a hazai baloldal több ízben az orosz energiaimport azonnali leállítása mellett érvelt. Az intézkedés rákényszerítené Magyarországot a rezsicsökkentési program megszüntetésére, és a háztartásoknak piaci árakat kellene fizetniük a gázért.

 

A követelés megvalósulása esetén a magyarok márciusi gázszámláján szereplő összeg a jelenlegi 7,2-szeresére emelkedne”

– írták.

 

A Századvég elemzése szerint a rezsicsökkentési programnak köszönhetően a magyar családok nem szembesülnek közvetlenül az európai energiaválság és az orosz-ukrán konfliktus okozta drasztikus energiapiaci áremelkedéssel.

 

A lakossági szükségleteket a tavaly nyáron megkötött hosszú távú orosz gázszerződés fedezi, amelynek felmondása piaci beszerzésre kényszerítené az energiaszolgáltatókat”

– jegyezték meg.

 

Hozzátették: a háború kirobbanása óta több baloldali képviselő az azonnali gázembargót sürgette.

 

A követelés megvalósulása és az azzal járó, piaci beszerzésekre történő váltás, már márciusban jelentős többletköltséget okozott volna a hazai lakosságnak. A gázfogyasztó háztartások jelenleg átlagosan havi 13 ezer forintról kapnak számlát. Ez az összeg – a baloldali energiapolitika következményeképpen – márciusban 94 ezer forintra növekedne”

– írta a Századvég.

 

Megjegyezték: mivel a fogyasztott gáz mennyiségére a legnagyobb hatással a háztartásban élők létszáma van, a baloldali javaslat fokozott terhet róna a nagycsaládosokra; míg a piaci beszerzés egy egyedül élőnek 60 ezer forintos díjemelkedést okozna, egy nyolctagú nagycsalád gázszámlája csaknem 138 ezer forinttal növekedne.

 

A Századvég elemzésében megjegyezte: Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal is azt mondta, megszüntetné a rezsicsökkentést és helyette piaci árakat vezetne be, ami a lakossági gázfogyasztás mellett az áramfogyasztást is érintené.

 

Ha márciusban piaci alapú árszabályozás működött volna, a napokban megérkező áramszámlák 4,3-szeresükre, egy átlagos háztartás esetében 9 ezer forintról 40 ezer forintra növekednének”

– írta a Századvég.

 

Hozzátették: a gázhoz hasonlóan a fogyasztást a villamos energia esetében is leginkább a háztartás létszáma befolyásolja; egy egyedül élő jelenlegi 6 ezer forintos számlája 26 ezer forintra, egy nyolctagú nagycsalád számlája pedig 18 ezer forintról 76 ezer forintra növekedne.

 

Kiemelték: azokban a háztartásokban, ahol áramot és gázt is fogyasztanak, a baloldali követelések a márciusi energiakiadásokat hatszorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné. Egy egyedül élő összesített költsége a jelenlegi 16 ezer forintról 95 ezer forintra, egy nyolctagú, nagycsaládos háztartás ráfordításai pedig 40 ezer forintról 236 ezer forintra növekednének – írták.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére