Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért is hasonlítható a Transformershez az egymásba csimpaszkodó ellenzék?

Szánthó Miklós - Magyar Nemzet

2020.07.01. 19:29

Szánthó Miklós az álcák alakváltásáról.
Csókolom, ez már a kommunizmus vagy lesz még rosszabb is?

– szólt a vicc az ötvenes években, és ma már tudjuk, hogy lett – írja az Alapjogokért központ igazgatója a Magyar Nemzetben.

„Pontosabban már előtte is tudtuk, tudták, hogy van rosszabb: az, amikor a szocialisztikus irányzatok összeérnek, amikor a szélsőjobb és a szélsőbal össze- és egymásba csimpaszkodik. Nemcsak akkor, amikor személyi állományukban találkoznak – gondoljunk csak a Molotov–Ribbentrop-paktumra, a szovjet és náci katonák ölelkezésére lengyel városokban vagy a nyilas keretlegényekből lett ÁVH-s verőemberekre –, hanem amikor politikai céljaikban, ideológiailag is megegyeznek” – fogalmaz Szánthó Miklós.

A Magyar Nemzet cikkében az Alapjogokért Központ igazgatója a következőképp folytatja az okfejtést:

„Nem hiába nevezték jobb körökben már a harmincas évektől kezdve Magyarországon a nyilaskeresztes mozgalmat „zöld bolsevizmusnak” (a csalatkozás elkerülése végett: nem környezetvédelemről, hanem a hungarista egyenruha színéről volt szó) és nem hiába írta a ’86-os német történészvitát kirobbantó Ernst Nolte A fasizmus korszaka című könyvében, hogy „marxizmus nélkül nincs fasizmus”. Valóban nem lehet tagadni, nemzeti és nemzetközi szocializmusnak közös a gyökere, közösek a vonásai: istentagadás; a polgári status quo ledöntése valamiféle utópisztikus „testvériségben” megvalósuló világ kimérnökösködéséért; birodalmi gondolat; faji vagy osztályalapon szervezett harccal fűszerezett egyenlőségelvűsdi; kollektivista materializmus és végtelenül teleolo­gikus történelemszemlélet – a világ folyása egy adott irányba halad, abba kell hogy haladjon, mégpedig a kijelölt forradalmi élcsapat vezetésével.”

„Mindezek fényében az sem hiábavaló megállapítás, hogy a konzervativizmusnak valójában nem is a liberális, hanem a radikális az igazi ellentéte (és az már a sors furcsa fintora, hogy mára a liberalizmus is szobor- és boltgyújtogató radikalizmussá vált). És mielőtt azt hinnénk, hogy a történelem nem ismétli önmagát, mielőtt elhinnénk, hogy az valóban mindig valami új és jobb felé halad, elég, ha körbenézünk kis hazánkban:

az ellenzéki oldalon csak radikális pártok találhatók a Jobbiktól a DK-n át a Momentumig. Szélsőjobb és szélsőbal újra összeért, ők alkotják ma „Orbán ellenzékét”. Egyféle politikai Transformers ez: az álcák alakváltása, miközben az egyes részegységek valójában mindig is össze voltak kapcsolva, de hosszú évek után mostanra vált igazán láthatóvá az ellenzéki robot a maga teljes valójában.

A Jobbik megindulása a baloldal felé persze nem teljesen új keletű jelenség, ahogy baloldali-liberális politikusok antiszemita vagy nácikat mentegető kiszólásai sem a ma vagy a tegnap szülöttei” – írja Szánthó Miklós a Magyar Nemzetben.

„Az előbb említett történelmi távlatokat azért hátrahagyva a picit is idősebbek még emlékezhetnek arra, amikor a ma már Gyurcsányékkal és a szocialistákkal együtt menetelő-tüntető párt vezetői az Iráni Forradalmi Gárdát akarták behívni a magyar választások felügyeletére; amikor élő adásban küldték el a köztévé műsorvezetőjét Izraelbe, vagy amikor arról szónokoltak, hogy „Salamonéktól” gárdista nyelvbiztosok előtt letett nyelvvizsgát követelnek. Apropó, gárda. Igen, ez volt az a párt, amely hosszú évtizedek után először hozott létre Magyarországon paramilitáris egységeket, amely utána cigánysorokon masírozott, és amelynek uniformisában ugyanezen párt képviselői tették le a parlamenti esküjüket. De arra is emlékezhetünk – nem volt olyan régen, nyolc éve –, hogy a Jobbik akkori frakcióvezető-helyettese, mai EP-képviselője az Országgyűlésben követelte a zsidó származású képviselők és kormánytagok összeírását” – emlékezik meg az igazgató a cikkben.

A még jobb memóriával rendelkezők pedig azt is felidézhetik maguk előtt – elég az elmúlt pár évtized hecckampányaira utalnunk –, hogy 1990 óta hányszor és milyen intenzitással ócsárolták, nácizták, fasisztázták az éppen regnáló jobboldali kormányok politikusait azok a balliberális politikusok és értelmiségi hullahordóik, akik ma vígan állítják be természetes szükségszerűségnek a Jobbikkal történő összefogást.

A múlt idézésekor persze Szánthó kitér arra is, hányszor rémisztgettek a „fehérterrorral”, hogy a Horthy Miklós újratemetésén megjelenő Antall-kormány tagjai valójában a „bitang úri rend” felélesztésén dolgoznak, hogy a Csurka Istvánnal „összekacsintó” első Orbán-kormány széljobbos puccsot fontolgat. Hányszor és hányszor írták le, kürtölték tele azzal a nemzetközi sajtót (is), hogy a Fidesz majd a Jobbikkal fog kokettálni; hogy valójában a Jobbik politikáját valósítja meg. Hogy hogyan rohantak tüntetni „Én is cigány vagyok!” táblákkal a nyakukban egy „rasszistának” kikiáltott jobboldali újságíró cikke után, vagy hogy hányszor vádolták a jelenlegi kormányt „szélsőséges diktatúraépítéssel”.

És lám-lám, már minimum jó két éve mást sem látunk, csak azt, hogy valóban összejött az „ellenzéki egység”, jobbikostul, gyurcsányostul, szabótímeástul. Egy hihetetlen, de mégis ismert történelmi modul alkalmazásával megvalósult, hogy a korábban zsidózók-cigányozók összefogtak a progresszió antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő „hőseivel”.

Hogy visszanyúljunk a történelmi képekhez: kicsit olyan ez, mintha a húszas évek végén Bethlen István ellen összefogtak volna Héjjas Ivánék meg a protonyilas erők az illegális kommunistákkal” – idézi fel Szánthó.

„A mai magyarországi szélsőjobb és szélsőbal koalíciókötésének és a(z elképzelt) történelmi párhuzamoknak persze van közös képlete: mégpedig az, hogy az erkölcsöt és büszkeséget hírből sem ismerők a saját maguk által művileg kreált standardokat sem tartják be – ugyanis egyre elviselhetetlenebbé kezd számukra válni a hatalmon kívüli lét. („Standard” helyett eredetileg „elveket” akartam írni, de az azért már igen komolytalan lett volna.)”

De a Magyar Nemzet cikkében tovább megy ennél is.

És ami még durvább, hogy a mitizált szakmaiságra mindig oly sokat adó „intellektuá­lis udvartartás” abszolút partner az alakváltó szellemi gimnasztikában. A legújabb sajtóetika szerint ugyanis az nem nácimosdatás, amikor az akkor még csak főpolgármester-jelölt Karácsony elmondja, hogy szerinte a zsidók parlamenti listázása nem nácizmus.

Az sem antiszemitizmus, amikor a Momentum szakmányban gyalázza Izraelt – pedig úgy tanultuk a kilencvenes években, hogy az „Izrael-ellenesség a legújabb anticionizmus” –, ahogy nyilván az sem méltó említésre, hogy a kérlelhetetlen antifasiszta Gyurcsány Ferenc pártjának polgármestere hosszú, megfontolt mondatokban értekezik arról, hogy Adolf Hitlert nemhiába választotta az év emberének a Time magazin 1938-ban, hiszen addigra annyi érdeme volt már Németország felvirágoztatásában – írja az Alapjogokért Központ igazgatója.

És ahogy továbbra is minden áldott nap olvasunk valamit a független-objektív médiában arról, hogy éppen melyik fideszes politikus, jobboldali újságíró, blogger vagy elemző eszközölt valamilyen, a „legrosszabb vészkorszakra emlékeztető, áthallásos” utalást, azzal párhuzamosan teljesen természetesnek állítják be, hogy ma már a Jobbik, a DK, az MSZP és a Momentum meg a nem tudom kicsodák „együtt” alkotják a „rendszer ellenzékét” – és hogy ez milyen jó, és hogy csak így, közös miniszterelnök-jelölttel, közös listával, közös képviselőjelöltekkel dönthető meg ez a csúnya, autoriter rezsim – foglalja össze frappánsan a helyzetet Szánthó Miklós.

„A nulla morállal operáló és szerintem fake news gyártósorokat üzemeltető liberális nyilvánosság kritikátlanul elfogadta hát a szélsőjobb és a szélsőbal legújabb kori összeborulásának magyar verzióját. Ez maga a hírhedt és sokat emlegetett kettős mérce megtestesülése, így intézményesül szemünk láttára a „mi rasszistánk nem rasszista” tétele. „Zsidóztál, cigányoztál? Ejnye, nem szeretlek! Ja, hogy te is utálod Orbánt és hatalomra akarsz kerülni? Akkor mellettünk a helyed! Tudom, tudom, nem is úgy gondoltad te azt a listázást!”

Úgy tesznek, mintha nem éreznék az iszonyatos ellentmondást, pedig szavaknál sokkal többet hallgatnak el: saját, valódi mivoltukat. Vagy igazából ez lenne az? Ez a dünnyögés? Ja, ez csak egy régi-új mese: a fasiszta kommunizmusé” – fogalmaz Szánthó Miklós.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Drogdílert fogtak az érdi rendőrök

Drogdílert fogtak az érdi rendőrök

Elfogtak egy újabb drogdílert az érdi rendőrök – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon.

„Karácsonyék alkalmatlanok a Tarlós-korszak építkezésének folytatására”

A XXI. Század Intézet kutatója nem tartja alkalmasnak a fővárosi vezetést a Tarlós-korszakban történt építkezések folytatására.

Így fogták el a milánói dómban túszt ejtő egyiptomit | VIDEÓ

Így fogták el a milánói dómban túszt ejtő egyiptomit | VIDEÓ

Egy egyiptomi migráns kést szorított a milánói dóm egyik biztonsági őrének nyakához.

Egy kérdéssel intézte el a BLM-aktivistát a rendőr

Egy kérdéssel intézte el a BLM-aktivistát a rendőr

Van az a helyzet, amikor a fagyi visszanyal, és ez történt most a portlandi BLM-tüntetőkkel is. Az egyik intézkedő férfi rendőr a saját ideológiájukat fordította ellenük, amikor egy nő motozásánál megkérdőjelezték, hogy ő férfiként megmotozhatja-e.

20,5 millió fölött van a fertőzöttek száma a világon

A világon 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

Visegrádi hallgatói szövetség alakul

Visegrádi hallgatói szövetség alakul

Hivatalosan is megalakul 2020 végéig a Visegrádi Négyek Plusz Hallgatói Szövetség, a szervezet bírósági bejegyzése már folyamatban van – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Szíria nyugati részén támadhat fel az Iszlám Állam

Szíria nyugati részén támadhat fel az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyes elemei azon munkálkodnak, hogy újjáépítsék szervezetüket Szíria nyugati részén, amelyre az Egyesült Államoknak nincs rálátása és erői sincsenek jelen – figyelmeztetett az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére