Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szánthó Miklós: Az alkotmányos rendnek nem az alkotmányt, hanem az életet kell védenie

888.hu

2020.03.18. 21:02

„A liberálisok rémálmáról” címmel jelentetett meg a Magyar Nemzet hasábjain elemzést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

A Magyar Nemzetben megjelent cikkben Szánthó Miklós emlékeztet, hogy a március 11-én Magyarország kormánya a koronavírus-járvány miatt kihirdette a veszélyhelyzetet mint különleges jogrendet. Az Alapjogokért Központ igazgatója megállapította, hogy a különleges jogrend a liberálisok rémálma.

„A mostani szituációban egyfelől azért, mert – más országokban hozott hasonló intézkedésekkel együtt – arra mutat rá, hogy globális jelenségekkel szemben mégiscsak működik a lokális önvédelem. Másfelől pedig azért, mert a különleges jogrend a liberális demokrácia antitézise, melyben teljes egészében megmutatkozik maga a szuverén, az állami főhatalom” – írta.

De mi a különleges jogrend, miben is áll jogi és politikai rendkívülisége?

Szánthó szerint mindenekelőtt abban, hogy egy adott, a közösségre nézve káros jelenség valamilyen védett társadalmi célt, érdeket extrém módon veszélyeztet – tehát nem is maga a jelenség, sokkal inkább az azáltal (potenciálisan) jelentett veszély az indok arra, hogy az állam „korrekciós mechanizmust” indítson be.

Az elemzés megállapítja, hogy remek dolog tehát az alapjogok korlátozhatatlanságának, az állam alkotmányos kötöttségének tétele, mindaddig, amíg a valóság mást nem kíván. A közösségelvű megközelítések ezért is álltak mindig közelebbi rokonságban a valósággal: mert a társadalmat nem az egyének anyagi aspektusainak matematikai összességeként látják, hanem egy azon túlmutató, minőségében azt meghaladó közérdek hordozójaként: személyes kapcsolatok, közös emlékek és gyakorlatok egységeként. Az individualista felfogás ezzel szemben csak egyéneket, azok önös érdekét és vágyait ismeri, melyeket nem lehet a köz érdekében korlátozni, hiszen olyasmi nincs is.

Az elemzés kitér a járvány kapcsán megfigyelhető pánikkeltésre is.

„A liberális sajtó műhisztériázik, az ellenzék egyszer telhetetlen, máskor kormányzati túlzásokról beszél, a nyílt társadalom erőinek (Eötvös Károly Intézet, Társaság a Szabadságjogokért, Amnesty International) pedig megint csak az emberi jogi blablára futja. Sőt attól sem riadnak vissza, hogy megkérdőjelezzék a veszélyhelyzet jogi megalapozottságát. De valódi problémájuk nyilván nem ez, hanem az, hogy a járványveszélyre adott politikai és jogi reakciók ellene hatnak annak a globalista, állam nélküli víziónak, melyre egész létüket tették fel. És amely most a szemünk láttára repedezik – a közérdek szerencséjére” – zárul az elemzés.

A teljes írás ITT olvasható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Stabil az államadós-osztályzatunk a Fitch és a Standard & Poor's szerint

Változatlan stabil kilátással megerősítette pénteken Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor's.

Gyurcsány nyári egyeteme sikeréhez talán egyetlen igaz szó sem kellett

Gyurcsány nyári egyeteme sikeréhez talán egyetlen igaz szó sem kellett

Gyurcsány bejelentette Facebookján, hogy véget ért a három napos nyári egyetem, amin több, mint nyolcvanan vettek részt.

Már 200 ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek

Már 200 ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek

Már 200 ezer évvel ezelőtt is szerettek ágyban aludni az emberek – állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely alváshoz és munkához használt „fűágyak” nyomait fedezte fel a Dél-afrikai Köztársaságban lévő KwaZulu-Natal tartománybeli Border barlangban.

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában

Rekordmagasságban az új fertőzöttek száma Ausztriában: egy nap alatt 282 ember tesztje lett pozitív – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken.

Visszapillantó – az elmúlt órák eseményei dióhéjban

Visszapillantó – az elmúlt órák eseményei dióhéjban

Címszavak a nap emlékezetes momentumaiból.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére