Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Svédországban még mindig emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

M. Kovács Róbert

2020.06.26. 08:10

A koronavírus-járvány európai tombolásának idején hatalmas vitát váltott ki a svéd járványvédelmi stratégia, amely lényegében szabadjára engedte a vírust, mondván: így hamarabb elérik a nyájimmunitást. Nos, most ott tartanak, hogy még mindig emelkedik a napi új fertőzések száma és a 10 milliós országban már több mint 5 ezer beteget vesztettek el.

Az év elején Európára szakadó koronavírus-pandémia az egész kontinens lakosságának életét megváltoztatta: az érintett országok egymástól eltérő módon, de

szinte mindenütt meghozták azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel lakóik életét, egészségét kívánták megóvni, és gátat akartak szabni a vírus terjedésének. Kivéve Svédországot...

A skandináv állam szociáldemokrata kormánya – elméletileg – szakemberekre bízta a döntést, így a járványügyi hatóság fő virológusa, Anders Tegnell irányította a védekezési stratégiát. A svéd járványügyi szakemberek úgy döntöttek, hogy egy ilyen magas szintű orvosi ellátórendszerrel büszkélkedő ország képes lesz a betegek ellátására,

szigorú távolságtartási szabályok nélkül viszont hamarabb érik el az úgynevezett „nyájimmunitást”.

Nos, előbbi feltételezésükről már maga a fővirológus, Anders Tegnell is beismerte áprilisban, hogy csúnyán elszámolták magukat. A szakember akkor úgy nyilatkozott, „nem számítottak ennyi halálos áldozatra”. Egy későbbi felmérésükből az is kiderült, hogy a nyájimmunitás elérésétől is messze állnak: május végén a fővárosban csak minden ötödik ember vált védetté.

Sokan azzal védték a „svéd modellt”, hogy így a vírus gyorsan átszalad az országon. Ez sem sikerült.

Az országban március 4-én észlelték az első fertőzést és most, közel 4 hónappal a járvány kirobbanása után, még mindig emelkedik a napi új fertőzések száma, június 24-én 210 új esetet regisztráltak.

Összehasonlításképpen: Magyarországon március 5-én regisztrálták az első két fertőzöttet, az időben meghozott intézkedéseknek köszönhetően másfél hónappal később érte el a járvány a csúcspontját, azóta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma.

Hogy mennyire kegyetlen emberkísérletté vált a svéd modell, jól mutatja, hogy

míg nálunk eddig 4123 ember kapta el a fertőzést, addig Svédországban 63 890. A halottak száma Magyarországon 577, Svédországban csaknem tízszer ennyi: 5230.

A két ország lakosságaránya nagyjából megegyezik, ráadásul a laza svéd településszerkezet okán az ottani népsűrűség alig ötöde a magyarnak, vagyis

nálunk e logika szerint gyorsabban és szélesebb körben kellett volna terjednie a fertőzésnek.

SVÉDORSZÁG

MAGYARORSZÁG

Vajon mit tennének a magyar járványügyi védekezésre fanyalgó ellenzéki politikusok, ha a svéd parlamentben kellene sivalkodniuk?! És vajon miért nem aggódnak a nemzetközi szervezetek és az európai hatóságok amiatt, ami Svédországban történik?!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére