Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spöttle: a civil szervezetek együtt dolgoznak a migránscsempészekkel

Tóth Dalma

2018.08.21. 11:15

Újabb migránsokkal teli hajó kötött ki a napokban Málta térségében. A fedélzeten több mint 140-en voltak. Szakértõk szerint az embercsempészek azért használják ki a tengeri útvonalakat, mert tudják, hogy az "NGO-hajók besegítenek". Közben szinte már egy egész hadsereg védi Montenegró Albániával közös határát, mert az új útvonalon mintegy háromnegyedével nõtt a migráció.

Élelmet és vizet sem adnak azoknak a migránsoknak, akik a Földközi-tengeren keresztül szándékoznak eljutni Európába, mindössze egy jeladó kerül a lélekvesztőkbe, ezáltal gyorsan megtalálják a tengeren sodródó NGO-hajókat a hatóságok – hivatkozott Georg Spöttle az olasz és a spanyol hatóságok megállapítására. A biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában hozzátette, „az NGO-k kéz a kézben, együtt dolgoznak az embercsempészekkel”.

Honnan van a pénz?

A migránsok saját elmondásuk szerint rengeteg pénzt fizetnek az embercsempészeknek.

Volt egy férfi, aki már háromszor indult útnak, mind a három alkalommal elfogták, összesen hatezer eurót fizetett a marokkói csónakosoknak, de vannak, akik családokkal jönnek, és 10-12 ezer eurót is kifizetnek. Tehát sok millió forintról beszélünk”

– fogalmazott.

Georg Spöttle szerint aki valaha járt Afrikában, tudja, teljességgel lehetetlen, hogy ennyi pénzt legális úton megszerezzenek az ott élők.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az embercsempészet nagyobb üzlet jelenleg, mint a drogkereskedelem.

Itt dollármilliárdokról van szó minden évben. És amíg van egy ország, amely beengedi őket, az meghívó. Ez a folyamat nem fog leállni, amíg együttesen az összes mediterrán ország azt nem mondja, hogy itt lezártuk, holnaptól kezdve senki nem jön”

– szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Kiemelte, a legfontosabb feladat, hogy az Európai Unió és a NATO közbelépésével már a tengerre szállást megakadályozzák. Hozzátette, az is lehetséges, hogy még több pénzt kell adni a líbiai vagy a marokkói hatóságoknak, hogy meggátolják az emberek útnak indítását, és vegyék őrizetbe az embercsempészeket, akiket „példásan meg kell büntetni”.

Spöttle szerint ennek lenne olyan jelzésértéke, hogy tényleg nem indítanák útnak a migránsokat, mert vagy belefulladnak a tengerbe, „vagy valami lesz velük, de Európába nem jutnak el”.

Egy hadsereg védi Montenegró határait

A Kossuth Rádióban a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy már egy egész hadsereg védi Montenegró Albániával közös határát. A balkáni országot 2015-ben még elkerülte a migráció, a magyar kerítés megépítésével azonban új útvonalat kerestek a migránsok, és ezek egyike a balkáni országon vezet át.

Komoly gondot jelent, hogy időközben a nyugat-európai országok is lezárták a határokat, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az országba beáramló illegális bevándorlók nem tudnak továbbmenni, visszafelé viszont nincs út, mert Albánia nem vesz vissza illegális bevándorlókat – mondta a 180 percben Janik Szabolcs.

Szerinte a továbbiakban Montenegróban a fizikai akadály és az élő erős őrzésének egyfajta kombinációjára lesz szükség, hiszen 170 kilométeres határszakasz őrzésére van szükség.

A magyar kormány mintegy 27 kilométeres kerítés megépítésében vesz részt az ország megsegítése érdekében. Az igazgatóhelyettes megjegyezte, a nálunk ismert határzárrendszer szakaszosan építhető csak ki Montenegróban, hiszen a terepviszonyok ezt nem teszik lehetővé.

Azzal kapcsolatban, hogy Albánia nem veszi vissza azokat a migránsokat, akik onnan érkeznek, arra hivatkozva, hogy nem bizonyítható, hogy az emberek hol lépték át a határt, Janik Szabolcs felhívta a figyelmet: problémát okoz az is, hogy se a határvédelemre, se a visszatoloncolásra nincs kialakult gyakorlat, ezért Albánián nem lehet számonkérni, hogy miért engedik át az illegális bevándorlókat.

Egyre erősödik a nyomás

A Frontex jelentése szerint egyre erősödik a migrációs nyomás. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese kifejtette: az év első hónapjában 30 ezren érkeztek, Görögországban egyre könnyebb átjutni át a határon, a szárazföldi ellenőrzés az Európai Unió és a Törökország között létrejött megállapodáson múlik, azonban az év első 7 hónapjában itt is komoly növekedés történt.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Így üzenték meg a magyarok 1989-ben: szabadságot akarnak

Harminc éves a magyar szabadság. Nagy Imre 1989. június 16-i újratemetése volt az utolsó szög a kommunista rezsim koporsójában, a gyásszertartáson több tízezer ember vett részt. | GALÉRIA

Isten éltesse az apákat!

Június harmadik vasárnapján, azaz idén június 16-án ünnepeljük az apák napját. Isten éltesse őket!

The speech that put Viktor Orbán on the map of politics

The speech that put Viktor Orbán on the map of politics

Thirty years ago, on this day, Imre Nagy, the communist Prime Minister of the era and one of the few who understood that Hungarians had enough of the Soviet rule, was rehabilitated and reburied with full honours. Viktor Orbán’s speech at Imre Nagy’s reburial became a symbol of what Orbán has been standing for these past 30 years and played a key role in the collapse of the Stalinist regime.

Harminc éve tart a rendszerváltó harc

Harminc éve tart a rendszerváltó harc

Ma ugyanazok a baloldaliak mondják azt, hogy Európai Egyesült Államokra van szükség, akik 30 évvel ezelőtt még a Szovjetunióban hittek. A rendszerváltás árulói pedig már harminc évvel ezelőtt is ugyanazok a liberálisok voltak, akik akkor és ma is Soros ideáinak a legelkötelezettebb hívei.

Bogár László: „annyi volt a rendszerváltás, mint Aliz, a guminő”

Bogár László: „annyi volt a rendszerváltás, mint Aliz, a guminő”

Rendhagyó beszélgetés Bogár László közgazdásszal a rendszerváltozás nevű folyamatról, arról, hogy hogy is ment ez harminc éve, és még azelőtt; arról, hogy mi is az a szocializmus; hogy hogyan szorított kést az SZDSZ az MDF-esek torkához, és hogy mi volt a jelentősége Orbán Viktor harminc évvel ezelőtti beszédének.

Így emlékezett Orbán Viktor Nagy Imrére

Hivatalos Facebook oldalán közzétett videójában rótta le kegyeletét Nagy Imre, Magyarország miniszterelnöke előtt Orbán Viktor.

Harminc éves a magyar rendszerváltás

Harminc éves a magyar rendszerváltás

Infovideóban foglaltuk össze a lényeget.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére