Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spéder-közeli cég is részvényt szerzett a Magyar Posta egyik vállalkozásában

Bertha László

2016.05.17. 13:58

Spéder Zoltán milliárdos bankár és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében.

Spéder Zoltán milliárdos bankár és Index-tulajdonos egyik bizalmasának cége is részesedést szerzett a Magyar Posta pénzszállító cégében – írja a Mandiner.hu.

A tranzakció a nyilvánosság kizárása mellett történt, de Lázár János és a Magyar Posta tovább titkolóznak az MPT Security Zrt. privatizációjának áráról is. Az MPT Security Zrt.-t a tavalyi magánosítás után már csak félig tulajdonolja a Magyar Posta.

Az egyetlen részvényt birtokló SD-PRO Invest Zrt. többek között határozatképtelenné teheti a társaság közgyűlését, ugyanis az MPT alapszabálya erre lehetőséget ad. Az alapszabály azonban nemcsak a szokásos elővételi jogot biztosítja a részvényeseknek, hanem mindegyikük írásbeli hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy harmadik személynek részvényt adjanak el.

Magyarán: a Posta csak a most az MPT hét tízezrelékét (!) megszerző cég engedélyével értékesíthet bármennyit saját, ötven százalékos tulajdonrészéből.”

– írja a Mandiner.

A Spéder-féle FHB Invest Zrt. az SD-PRO Invest Zrt.-nek adott el egy részvényt. Utóbbi cég is láthatóan kötődik az FHB és az Index.hu vezéréhez, Spéder Zoltánhoz, hiszen az SD-PRO vezetője nem más mint Mártonné Uhrin Enikő, aki 2010 óta az FHB felügyelőbizottságának tagja, illetve a BIF Zrt. igazgatótanácsában is együtt ül a milliárdos vállalkozóval.

Spéder befolyása tetemes az MPT-ben, hiszen hiába maradt a Magyar Posta a legnagyobb tulajdonos, döntő befolyással már az árképzésre sincs. Ha ez még nem lenne elég, a Posta a vezérigazgató személyét sem jelölheti ki az MPT élére, ezt a jogot ugyanis a szintén Spéder-érdekeltségbe tartozó Takarékbank kapta meg.

Hogy pontosan mi is volt a cél a Spéderhez köthető SD-PRO-tranzakcióval, azt egyelőre nem tudni. A 47. kormányinfón a Mandiner újságírója megkérdezte Lázár Jánost, hogy mégis mennyit fizettek a részvényekért a Spéder-érdekeltségek, a miniszter azonban nem adott választ, ellenben ígéretet tett arra, hogy személyesen belenézhetnek a tranzakció dokumentumába.

A múlt heti kormányinfón már a PestiSrácok.hu is rákérdezett az ügyre – Lázár már barátjaként említette Spédert, majd azzal hárította a kérdést, hogy a Posta már egy hete nem éri el a Mandiner munkatársát. A PestiSrácok.hu pénteken ismertette a dokumentumot, az azonban csak a titkolózást erősítette meg:

A tranzakció ára üzleti titoknak minősül, ezért annak közzététele nem lehetséges.”  

(Mandiner)


Ezeket olvastad már?

  • Bajnai Gordon neve is felbukkan az indexes offshore-botrányban
  • Az index.hu lefelejtette címlapjáról tulajdonosának offshore-cégeit

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére