Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokkal jobb anyagi helyzetben vannak a nyugdíjasok, mint 2010 előtt

888.hu

2021.02.25. 17:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) európai módszertanon alapuló adatai szerint Magyarországon 2006-hoz képest 2019 végére 13,5 százalékponttal, 20 százalékról 6,5 százalékra csökkent a súlyos anyagi deprivációban, nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya – írta az Alapjogokért Központ legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Miközben a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya egy évtized alatt 23,4 százalékról 8 százalékra csökkent Magyarországon az Eurostat legfrissebb adatai szerint, az is látható, hogy nemcsak a teljes lakosság, de azon belül a nyugdíjasok anyagi helyzete is javuló tendenciát mutat.
2021 februárjában folyósítják a 13. havi nyugdíj első részletét a jogosultaknak, a juttatás összesen 77 milliárd forintot jelent majd. Ráadásul amennyiben a gazdasági növekedés visszatér a koronavírus-válság előtti állapotba, és sikeres lesz az újraindítás, úgy nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerülhet 2022-ben.

A korábbi lépések kedvező hatását alátámasztó hír az is, hogy 2006-hoz képest – de 2012 óta különösen – jelentősen csökkent azon idősek száma, akik súlyos anyagi nélkülözésben (deprivációban) élnek. Erről a KSH Eurostat-módszertan alapján készült adatai tanúskodnak, melyek 2006 óta egységes módszertan alapján „mérik” a magyar népesség és egyes csoportjai anyagi helyzetét.

A nyugdíjasok tényleges élethelyzetét és anyagi életkörülményeit kilenc probléma megléte vagy hiánya alapján ítélik meg – írják.
Amennyiben minimum négy problémával érintett egy nyugdíjas, úgy a statisztikai kategóriák szerint „súlyos anyagi deprivációban” él. A kilenc indikátor a legkülönbözőbb anyagi természetű kiadások kapcsán mutatja meg, hogy egy nyugdíjas számára lehetséges-e egy váratlan kiadás finanszírozása, évente egyhetes üdülés kifizetése, kétnaponta húsétel fogyasztása, megfelelő fűtés a lakásában, de figyelembe veszik azt is, hogy vannak-e hiteltörlesztéssel vagy eszközbeszerzéssel (mosógép, mobiltelefon, televíziókészülék, személygépkocsi) kapcsolatos problémái.

A KSH kimutatásai alapján kijelenthető, hogy Magyarországon 2006-hoz képest 2019 végére 13,5 százalékponttal – 20 százalékról 6,5 százalékra – csökkent a súlyos anyagi deprivációban, nélkülözésben élő nyugdíjasok száma. A nyugdíjasok helyzetének szignifikáns javulása azért következett be, mert 2012 óta három tényező esetében volt kiugróan jelentős a javulás: több időskorú tud már váratlan kiadásokat is fedezni, kétnaponta hús- vagy halárut fogyasztani, valamint a lakások fűthetősége tekintetében is fejlődés indult el.

Míg 2006 és 2014 között egy váratlanul felmerülő kiadást a nyugdíjasok 64–70 százaléka nem tudott megoldani, addig az elmúlt években e mutató lényegében megfeleződött, 2019-re 33 százalékra csökkent az ebbe a körbe tartozó nyugdíjasok aránya – írják.

A baloldal, ha kell, a demokráciát is félredobná, hogy a saját politikai érdekeit érvényesítse.🚫➡️🗳

👉Ugyanis a...

Közzétette: Alapjogokért Központ2021. február 25., csütörtök

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szlávik János: Mindenki veszélyben van, aki nem olttatta be magát

Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést „el kell engednünk”;  a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz – figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.

Továbbra is semmibe veszi a magyar szakemberek véleményét Dobrev Klára

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerint a baloldal továbbra is oltásellenes kampányt folytat, sőt, új lendületet is adott neki.

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Érdekes videó bukkant fel a minap a Facebookon, amely tanúsága szerint a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ezalenyeg.hu pártpreferenciára is kitérő közvélemény-kutatásnak álcázott kormányellenes uszítást folytat. Tudjuk, bevett szokás, hogy egyes sajtótermékek megbíznak szakértő intézeteket egy-egy kutatás elvégzéséhez, azonban itt egyértelműen egy propagandaportál végzi el ezt a munkát. Éppen ezért a 888.hu kérdésekkel fordult az érintettekhez, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is megkérdeztük, hogy megtudjuk milyen szabályoknak kell megfelelni ilyen esetekben.

Fülöp herceg koporsóját az általa tervezett terepjárón fogják szállítani

Fülöp herceg koporsóját az általa tervezett terepjárón fogják szállítani

Végső búcsút vesznek ma délután Fülöp edinburghi hercegtől, II. Erzsébet brit királynő múlt pénteken elhunyt férjétől. A herceg óriási autórajongó volt, több jármű tervezésében részt vett, és már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a temetésén pontosan milyen autóval szállítsák a koporsóját.

Nagy Tímea a 888.hu-nak: Ha csak egy embert tudtam rábírni az oltásra, már megérte

Nagy Tímea a 888.hu-nak: Ha csak egy embert tudtam rábírni az oltásra, már megérte

Megtisztelőnek tartja Nagy Tímea, hogy több sportnagysággal egyetemben az oltási kampány egyik arca lett. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző szerint a jelenlegi, nem éppen rózsás helyzetből a vakcina jelenti az egyetlen kiutat

Kocsis Mátét is beoltották

„Ne higgyenek azoknak a baloldali politikusoknak, akik bizonytalanságot keltenek, mindegyik vakcina jó! A keletiek is.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére