Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokkal jobb anyagi helyzetben vannak a nyugdíjasok, mint 2010 előtt

888.hu

2021.02.25. 17:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) európai módszertanon alapuló adatai szerint Magyarországon 2006-hoz képest 2019 végére 13,5 százalékponttal, 20 százalékról 6,5 százalékra csökkent a súlyos anyagi deprivációban, nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya – írta az Alapjogokért Központ legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Miközben a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya egy évtized alatt 23,4 százalékról 8 százalékra csökkent Magyarországon az Eurostat legfrissebb adatai szerint, az is látható, hogy nemcsak a teljes lakosság, de azon belül a nyugdíjasok anyagi helyzete is javuló tendenciát mutat.
2021 februárjában folyósítják a 13. havi nyugdíj első részletét a jogosultaknak, a juttatás összesen 77 milliárd forintot jelent majd. Ráadásul amennyiben a gazdasági növekedés visszatér a koronavírus-válság előtti állapotba, és sikeres lesz az újraindítás, úgy nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerülhet 2022-ben.

A korábbi lépések kedvező hatását alátámasztó hír az is, hogy 2006-hoz képest – de 2012 óta különösen – jelentősen csökkent azon idősek száma, akik súlyos anyagi nélkülözésben (deprivációban) élnek. Erről a KSH Eurostat-módszertan alapján készült adatai tanúskodnak, melyek 2006 óta egységes módszertan alapján „mérik” a magyar népesség és egyes csoportjai anyagi helyzetét.

A nyugdíjasok tényleges élethelyzetét és anyagi életkörülményeit kilenc probléma megléte vagy hiánya alapján ítélik meg – írják.
Amennyiben minimum négy problémával érintett egy nyugdíjas, úgy a statisztikai kategóriák szerint „súlyos anyagi deprivációban” él. A kilenc indikátor a legkülönbözőbb anyagi természetű kiadások kapcsán mutatja meg, hogy egy nyugdíjas számára lehetséges-e egy váratlan kiadás finanszírozása, évente egyhetes üdülés kifizetése, kétnaponta húsétel fogyasztása, megfelelő fűtés a lakásában, de figyelembe veszik azt is, hogy vannak-e hiteltörlesztéssel vagy eszközbeszerzéssel (mosógép, mobiltelefon, televíziókészülék, személygépkocsi) kapcsolatos problémái.

A KSH kimutatásai alapján kijelenthető, hogy Magyarországon 2006-hoz képest 2019 végére 13,5 százalékponttal – 20 százalékról 6,5 százalékra – csökkent a súlyos anyagi deprivációban, nélkülözésben élő nyugdíjasok száma. A nyugdíjasok helyzetének szignifikáns javulása azért következett be, mert 2012 óta három tényező esetében volt kiugróan jelentős a javulás: több időskorú tud már váratlan kiadásokat is fedezni, kétnaponta hús- vagy halárut fogyasztani, valamint a lakások fűthetősége tekintetében is fejlődés indult el.

Míg 2006 és 2014 között egy váratlanul felmerülő kiadást a nyugdíjasok 64–70 százaléka nem tudott megoldani, addig az elmúlt években e mutató lényegében megfeleződött, 2019-re 33 százalékra csökkent az ebbe a körbe tartozó nyugdíjasok aránya – írják.

A baloldal, ha kell, a demokráciát is félredobná, hogy a saját politikai érdekeit érvényesítse.🚫➡️🗳

👉Ugyanis a...

Közzétette: Alapjogokért Központ2021. február 25., csütörtök

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fegyőr előre menekülve kapitulált

Fegyőr előre menekülve kapitulált

A momentumos „miniszterelnök-jelölt” megirigyelhette Jakab Péter TikTok-táncát, mert most éppen úgy halad előre, mint aki meghátrál. Górcső alatt Fekete-Győr András szavai...

Elégedettek a magyarok az oltakozás gyorsaságával és szervezettségével

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatása szerint minden második válaszadó szerint javulni fog a vírushelyzet a következő egy hónapban, a nyitási intézkedéseket pedig a járványügyi és gazdasági adatok alapján kell meghozni.

Putyin: Akik provokációt szerveznek Oroszország ellen, meg fogják bánni!

Putyin: Akik provokációt szerveznek Oroszország ellen, meg fogják bánni!

Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele, egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt – jelentette ki az orosz elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében.

Kocsis Máté Gyurcsányról: Sosem szerette, ha szembesítik a bűneivel, pedig most ez fog történni

Kocsis Máté Gyurcsányról: Sosem szerette, ha szembesítik a bűneivel, pedig most ez fog történni

A bukott exminiszterelnök azt nehezményezte közösségi oldalán, hogy a kormány telefonos kampányt indított a baloldal oltásellenességéről. Kocsis Máté ezt nem hagyta annyiban, és jól helyretette a baloldal vezérét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére