Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soha nem volt még ilyen magas a részvétel reggel hétig magyar EP-választáson

Pörge Béla

2019.05.26. 07:58

Kijöttek az első részvételi adatok az EP-választásról.

Az Európai Parlament magyarországi tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Fotó: MTI

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe. A fővárosban a szavazók 1,4 százaléka, 18 396 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 1,71 százalék, ami 7126 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Nógrád megyében volt, 1,22 százalék, ebben a megyében 1916-an voksoltak.

A 2004-es EP-választáson reggel 7 óráig a választásra jogosultak 0,90 százaléka szavazott, 2009-ben 1,07 százaléka, 2014-ben pedig 0,96 százaléka. Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

A részvételi adatról megkérdeztük Palóc Andrét, a Századvég elemzőjét is, hogy ő hogyan értékeli az adatokat:

„A választásra jogosultak 1,48 százaléka voksolt reggel 7.00-ig a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint. 2014-ben az EP-választáson 0,96 százalék volt a reggel 7 órai részvételi arány, míg tavaly az országgyűlési választás alkalmával egy magasabb, 2,24 százalékos részvétel volt már a korai órákban, tehát egyelőre a kettő között, de inkább az előző EP-választáshoz jár közelebb a részvétel. Ugyanakkor ez az első órai adat, ebből még nehéz komolyabb következtetéseket levonni, érdemes volna megvárni, hogyan alakulnak a részvételi adatok a délelőtt folyamán” – mondta Palóc André a 888-nak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére