Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sikeresnek látja a Magyarságkutató Intézet idei évét Kásler Miklós

888

2020.12.26. 13:30

Az emberi erőforrások minisztere karácsony előtt fogadta Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját. A találkozón összegezték az Intézet eddigi tevékenységét.

Az intézetvezető elmondta, hogy

2020-ban nyolc tudományos konferenciát tartottak, amelyek közül kiemelést érdemel a négy részes Trianon konferenciasorozat, amelynek tematikája az elmúlt 100 évet ölelte fel.

A tartalmas konferenciasorozat a történelem mellett a magyar nyelv változásaira is fókuszált.

A miniszter azért is üdvözölte a több mint negyven tudományos előadást, miután azok felidézték a magyar nép életben maradását, illetve azt a rendkívüli szellemi és fizikai választ, melyet a békediktátum jelentette nemzetmegsemmisítő próbálkozásra adott. Az előadásokat az Intézet angol és német nyelven is elérhetővé tette.

A főigazgató kiemelte, hogy a magyar történelem iránt nagy az érdeklődés.

Az Intézet kutatóit sorra hívják hazai és külföldi előadásokra, konferenciákra, médiamegjelenésekre.

Mind a közvélemény, mind a szakma örömmel hallgatja a magyarság múltjáról szóló előadásokat.

A miniszter elmondta, sikernek tekinti, hogy a legkiválóbb kutatókat sikerült a magyarságkutatás ügyének megnyerni, akik örömmel csatlakoztak az ernyőszervezetként működő kutatóintézethez.

A főigazgató bemutatta az Intézet interdiszciplináris működését, és jó példának hozta fel erre az abasári feltárást, ahol archeogenetikusok, régészek, klasszika filológusok, eszmetörténészek dolgoznak együtt. Jelenleg az archeogenetikai kutatásokon a sor. A feltárás és a kutatás Prof. Dr. Kásler Miklós kezdeményezésére és támogatásával valósul meg.

A miniszter elmondta, hogy

valamennyi magyar királyt azonosítani lehet, ennek következő fázisa a székesfehérvári osszáriumban őrzött csontok archeogenetikai tudományos vizsgálata.

A kutatást Erdő Péter bíboros mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is támogatja. Székesfehérvár polgármestere pedig az osszárium felnyitására vonatkozó javaslatot támogatólag terjeszti a város közgyűlése elé. Így a vizsgálatok várhatóan hamarosan megkezdődnek.

Szó esett az Árpád-ház Programról, amelynek titkársági feladatait a Magyarságkutató Intézet látja el 2020-tól. A főigazgató örömét fejezte ki, hogy az Intézetet hamar befogadta a magyar és a nemzetközi tudományos élet. Továbbá tájékoztatta a minisztert, hogy

az Intézet egyik alapelve a nemzetszolgálat, melynek része, hogy az új kutatási eredményekről és a folyamatban lévő munkájukról naprakész tájékoztatást adnak.

A miniszter felidézte a csíksomlyói pápalátogatást, amelyhez kapcsolódóan Erdély-szerte, több városban és településen, több mint száz előadást tartottak az Intézet tudományos munkatársai.

Az Intézet egy azóta is fennálló és aktívan működő együttműködési szerződést kötött a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal.

A járványhelyzet miatt sajnos három konferencia és egy kárpát-medencei kiállítássorozat megvalósítása is a jövő évre helyeződött át. Ugyanakkor a vírushelyzet miatt jött létre az „Érettségi-pulsz” felkészítő előadássorozat, amely 40 előadás formájában segíti az érettségire készülő diákok felkészülését.

Szintén nagy eredmény, hogy 2021 februárjától az intézet könyvei és kiadványai valamennyi közkönyvtárban, és középiskolai könyvtárban is elérhetővé válnak. Horváth-Lugossy Gábor intézetvezető ezeket a köteteket személyesen átadta és bemutatta a miniszternek.

A főigazgató elmondta, a következő év működése biztosított, melyet megköszönt a miniszternek és a kormánynak.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére