Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Semjén: nem engedjük Brüsszel lengyelellenes kettõs mércéjét

Bertha László

2016.04.08. 16:58

A lengyel-magyar barátságnak ma is megvannak az aktualitásai - jelentette ki Semjén Zsolt Gyõrben, ahol Lech Kaczynski egykori lengyel köztársasági elnökre emlékeztek.
GYÕR, 16:58

A lengyel-magyar barátságnak ma is megvannak az aktualitásai – jelentette ki Semjén Zsolt Győrben, ahol Lech Kaczynski egykori lengyel köztársasági elnökre emlékeztek.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a megemlékezésen elmondta, hogy a történelem viharában már többször kipróbált barátság kifejezi a magyar-lengyel testvéri kötődést, egységünket közös érdekeink képviseletében,

így a visegrádi négyek keretében való önvédelmi szolidaritásunkat migrációs ügyben, de azt is, hogy nem engedjük Brüsszel lengyelellenes kettős mércéjét a lengyel kormánnyal és Lengyelországgal szemben.”

Semjén emlékeztetett arra, hogy tíz éve, 2006. március 24-én Győrben avatta fel a két akkori köztársasági elnök, Lech Kaczynski és Sólyom László a lengyel-magyar barátságot kifejező szobrot. A győri kezdeményezést pedig egy évvel később a magyar és a lengyel parlament is felkarolta, és március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította.

A két nép közötti erős kötelék olyan minőség, amit nem szabad veszni hagyni, a kölcsönös, évszázadok alatt is megszakítatlan barátságot a mai körülmények között is ápolni kell.”

– mondta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt beszédében felidézte Lech Kaczynski életét és tragikus halálát, amikor 2010. áprilisában a szmolenszki repülőtéren leszállás közben lezuhant az a repülőgép, ami őt, feleségét, illetve a lengyel politikai elit több más tagját is szállította.

Lech Kaczynski úgy halt meg, ahogy élt, hazáját szolgálva.”

– tette hozzá Semjén.

A győri lengyel nemzetiségi önkormányzat által szervezett esemény végén a Győri Nemzeti Színház aulájában emléktáblát avatnak. A táblán felül Lech Kaczynski domborképe, alsó részén a lengyel-magyar barátság jelképe, az összefonódó két tölgyfa látható.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére