Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schmidt Mária üzenete a baloldalnak: "Nem Nagy Imre az igazi hõs"

Vincze Viktor Attila

2016.10.27. 14:58

1956 olyan történelmi pillanat, amikor a nemzet egyszerre döntött úgy, hogy elég volt - mondja Schmidt Mária a Heti Válasznak adott interjújában. Az 1956-os emlékév kormánybiztosa arról is beszél, hogy miért nem lehet Nagy Imrét az 56-os forradalom és szabadságharc igazi hõsének tekinteni. A történész véleményét különösen aktuálissá teszi, hogy az MSZP és a DK idén október 23-án csak Nagy Imrérõl emlékezett meg.

Schmidt Mária szerint 1956 arról szól, hogy mi magyarok nem tűrjük a szolgaságot, a megaláztatást és ha kell akkor fegyverrel is harcolunk a szabadságért, a függetlenségért.

Antikommunista forradalom és függetlenségi háború, szabadságharc volt 1956

– hangsúlyozta a történész.

Nagy Imre szépen halt meg, de nem ő az igazi hős. Az igazi hős az, aki fegyvert fogott a szabadságért. A szabadságharcot azon hétköznapi emberek áldozatvállalása teszi nagyszerűvé, akik nem hősnek készültek, de az adott pillanatban megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Ez nagyon erős, egyértelmű üzenet"

– mondta el a történész, azzal kapcsolatban, hogy az antikommunista szabadságharc panteonjába belefér-e a szabadságharc elveiért életét áldozó Nagy Imre.

A lapnak az azt firtató kérdésére, hogy az 56-os hősök között ott van-e a helye a baloldali reformkommunista Petőfi körök prominenseinek Schmidt Mária azt válaszolta, hogy az igazi hősök az átlag polgárok, azok az egyszerű emberek voltak, akik fegyvert fogtak.

A reformértelmiségiek történetét azok fújják nagyra, akik a korábbi sztálinista elit meakulpázásában a maguk sorsát látják"

– vélte az 1956-os emlékév kormánybiztosa.

Az idei október 23-ai ünnepen a DK és az MSZP is távol maradt minden 56-os megemlékezéstől és szűk körben, pusztán Nagy Imre emléke előtt tisztelgett.

 

Az MSZP szegfűket helyezett el a Nagy Imre téren álló forradalom lángja emlékműnél.

A DK pedig a Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a teljes körű társadalmi tiltakozás ellenére is felépített Dózsa György úti acélrudas 56-os emlékműnél koszorúzott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére