Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schengent meg kell menteni

Forisek Ádám

2019.05.08. 22:16

Az Alapjogokért Központ legfrissebb elemzése szerint az eredeti Schengen-koncepciót csak úgy lehet megmenteni, ha nem a tagállamok feje felett születnek meg a döntések, hanem maguk hozzák azokat. Csak így lehet a migrációt eredményesen megállítani.

Ahogy az Alapjogokért Központ elemzésében olvasható, a migránsok az elmúlt években „Schengenen belül vándoroltak”, ennek megakadályozására számos ország állította vissza a belső határellenőrzést.

Emiatt is világossá vált mára, hogy Schengen jelenlegi szabályai alapvető újragondolásra szorulnak: a reformokra szuverenista és föderalista megközelítésből is érkezett javaslat. Utóbbira Emmanuel Macron francia államfőt hozza példaként az elemzés, ő további központosítás révén teremtené meg a jogalapot arra, hogy a tagállamok helyett uniós intézmények döntsenek a határvédelem, a schengeni térség és a migráció kérdéseiben.

Ennek alternatívája az eredeti „Schengen-modell”, ami azt jelenti, hogy a döntések a részes államok konszenzusaként születik meg, nem pedig bürokratikus testületek hozták meg azokat a nemzeti kormányok feje felett. Ezt a gondolatot követi Orbán Viktor magyar kormányfő ötlete is, szerinte a belső határok nélküli térség ügyeiről az Európai Bizottság helyett a tagállamok belügyminisztereiből álló testület kellene, hogy döntsön. Ez a testület döntene a migráció és a külső határok védelméről is, és egyúttal a Bizottság határvédelmi és migrációs politikába történő beleszólásának lehetőségét.

A központ figyelmeztet: a belső határok nélküli schengeni térség rengeteg uniós polgárra hatással van, épp ezért sokaknak meginogna az európai projektbe vetett hite, ha Brüsszel elhibázott migrációs politikájának köszönhetően összeroppanna a belső határellenőrzések nélküli térség. Épp ezért kell a tagállamoknak visszavenniük a hatásköröket, hogy maguk dönthessenek migráció és határvédelem kérdésében.

A teljes elemzés itt elolvasható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére