Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rétvári Bence-Mesterházy Attila vita a Tranziton: A baloldal támogatta a migrációt

888.hu

2021.08.29. 09:00

Az államtitkár és az MSZP frakcióvezetője Ó mondd, te mit választanál? Szociál-vagy Kereszténydemokrácia címmel vitázott egymással a Tranzit Közéleti Gondolatexpo második, amin részt vett a 888.hu is.

 

A vita felvezetésében arról volt szó, hogy a szociáldemokrata mozgalom a munkásokat, míg a keresztény demokraták a keresztényeket szólítják meg. A elmúlt évek kérdése azonban az, hogy van-e még klasszikus értelemben vett munkásság, és hogy van-e még számottevő bázis a a keresztényeknek.

A vita moderátora az először Mesterházy Attilát kérdezte arról, hogy mit gondol napjainkban a szociáldemokráciáról és a munkásságról.

A baloldali politikus szerint mindkét fogalom egy kissé idejét múlt, mert tizenkilencedik századi értelmezés szerinti munkásság ma már olyan formában nincsen, vagy csak egy nagyon szűk réteg. Ezt azzal indokolta, hogy a munkásság helyzete a szociáldemokrácia miatt is átalakult. Ezután hozzá tette, hogy nem csak a munkások támogatnak egy szociáldemokrata pártot, ahogy egy kereszténydemokrata pártot sem csak keresztények támogatnak.

A baloldali politikus válasza után Rétvári Bence is kifejtette gondolatait a kérdésben. Szerinte a szociáldemokrácia értékvilága és támogatói köre mára teljesen lecserélődött, ezért mai viszonylatokban arról nem is beszélhetünk. Kifejtette azt is, hogy azzal hogy az európai termelés nagy részét kiszervezték keletre, ezzel a szociáldemokrata mozgalmak egyik alappillére rendült meg, hiszen összement a támogatói bázisuk. Ezzel párhuzamosan az értékviláguk a liberális értékek mentén alakult át. A liberális eszmerendszer gyakorlatilag a teljes baloldalt bekebelezte. Kiemelte ezután azt is, hogy szerinte sok keresztény-demokrata pártnak is az eszmerendszerét eluralták a liberálisok.

A következő kérdés Mesterházy Attila felé az volt, hogy valóban érezhető-e a ilyesfajta csökkenés.

Az MSZP frakcióvezetője válaszában először elutasította a azt a politikai dichotómiát, hogy csak konzervatívok és liberálisok vannak. Szerint a szociáldemokrata mozgalmaknak értelme igenis különbözik a liberálistól bizonyos szempontból. Ilyen szempontnak nevezte meg a piac működésével kapcsolatos elképzeléseket, vagy az állam méretével kapcsolatosakat. Hozzá fűzte azonban, hogy vannak olyan értékek amik a liberálisoknál és a szociáldemokratáknál megegyeznek. Ilyen például a demokráciafelfogásuk, vagy a szabadságjogokkal kapcsolatos állásfoglalásuk.

A következőkben a felmerült a kérdés, hogy mit jelent a modern értelemben vett kereszténydemokrácia.

Rétvári Bence erre úgy reagált, hogy ma Európában egy keresztény demokrata politikusnak van a legkényelmesebb helyzete, mert nem kell megmagyarázni, hogy mit képvisel, hiszen a kulturális gyökerek miatt ez mindenki számára világos.

A vita későbbi részében sok gondolat előkerült a migráció kérdéséről is.

A beszélgetés azon szakaszában Mesterházy Attila végig tagadta, hogy a baloldal támogatná az illegális migrációt. Annak ellenére is, hogy szembesítették párttársai és politikai szövetségesei migráció párti kijelentéseivel.

Az államtitkár így reagált a baloldali politikus kijelentéseire:

Ha én egy marslakó lennék és most landoltam volna itt a Balatonon és hallottam volna az első mondatokat, akkor én biztos felolvadtam volna örömömben

– majd később hozzá tette, hogy

A baloldal minden illegális migrációt támogató Európai Uniós jelentést és határozatot megszavazott és elfogadott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére