Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Régóta várt erre a főváros: strand lehet a Római-parton

Bokor Gábor

2019.07.07. 13:00

Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere szerint akár már a következő strandidényben megnyílhat az önkormányzat kezelésében működő szabadstrand a Római-parton. Az engedélyezési eljárás már megkezdődött, és várhatóan májusban már biztonságos körülmények között fürdőzhetünk a Dunában.

Egy hete a Város és Folyó Egyesület által szervezett eseményen 1973 óta először strandolhattak a Dunában a fővárosiak. A szabadstrand ötlete is tőlük érkezett, amelyet felkarolt az óbudai önkormányzat. Az egyesület 2011-ben azzal a céllal alakult, hogy közelebb hozza a budapesti lakosokat a folyóparthoz. A kezdetben négyfős csapat mára 20 tagúra gyarapodott, és az évek során együttműködéseik révén csaknem százfős önkéntes csapat is segíti munkájukat – írja a Híradó.Tömör Miklós projektvezető szerint nagy az igény, hogy legyen a Duna budapesti szakaszán egy ingyenes szabadstrand.

A projekt jelenleg az engedélyeztetéseknél tart, ezért csak a következő szezontól nyílhat meg a rómain kiépített strand. Az óbudai önkormányzat képviselő-testülete a 2019-es költségvetésben 15 millió forintot különített el a szabadstrand kialakításának előkészületeire – mondta az alpolgármester. Az előkészületi munkákkal az önkormányzati tulajdonú Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Zrt.-t bízták meg.

A júniusi 21-i testületi ülésen elfogadták a városfejlesztő beszámolóját, és ebből kiderült, hogy reális cél a jövő évi működés elindítása

– fogalmazott.

Fotó: MTI Fotóbank

Puskás szerint több engedély is kell a megnyitáshoz, a legfontosabb szempont azonban az, hogy a víz alkalmas legyen a fürdőzésre. Az önkormányzat megbízása alapján rendszeresen vesznek mintát a folyó több pontján, és a Duna római-parti szakaszán kiváló eredményeket kaptak. Az árvízi időszakban is fürdőzésre alkalmasnak minősítették a Dunát.

Az üzemeltetési terv elkészítésében többek között a katasztrófavédelemmel, a vízi rendészettel és a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztályával zajlanak folyamatos egyeztetések. A nyitás előtti az érintett szervek bevonásával szemlét tartanak, és ha mindent rendben találnak, akkor engedélyezik a fürdőhely megnyitását a strandszezon kezdetén, májusban

– ismertette.

A jelenlegi tervek szerint a strand Csillaghegynél, A Hely nevű étteremtől 150-200 méterre délre helyezkedne el. Az előírások szerint a strandon biztosítani kell a fürdőzéshez elengedhetetlen szolgáltatásokat, a zuhanyozási lehetőséget, a mellékhelyiségeket. A városvezető elmondta, szóban megállapodtak a partszakasz mentén fekvő vendéglátóhellyel. A tervek szerint öltözőket, sportpályákat is kialakítanak a partszakaszon, de erről majd később születik döntés.

A lakosság véleményét is figyelembe vesszük majd a szabadstrand kialakításakor. Ami a költségeket illeti, erre majd az engedélyek beszerzése és a tervek elkészülte után lehet választ adni. A szabadstrandon vízimentők is folyamatosan szolgálatot teljesítenek majd

– ismertette az alpolgármester, aki szerint úszó installációk megépítését is tervezik.

A századforduló táján szabadon lehetett a Duna belvárosi szakaszán úszni. Ekkortájt a mai szemnek kissé furcsa fauszodák üzemeltek, amiket bárki szabadon használhatott. Még a Parlament előtt is állt egy hasonló építmény, ahová két ülés között a politikusok is lejártak úszni, beszélgetni. A Hello Wood építészcsoport egy hasonló, modern úszó installációt tervezett a római-parti strandra, amelyre 10 millió forint forrást kapott.

Az önkormányzat szeretné, ha ez a létesítmény a szabadstrand megnyitásával egy időben készülne el, de ennek engedélyeztetési folyamata hosszabb és a kivitelezése költségigényesebb – mondta az alpolgármester. A Valyo projektvezetője szerint hasonló vízi installációk léteznek Koppenhágában, de Magyarországon a római-parti lenne az első. Tömör Miklós szerint a nagy hajóforgalom miatt jelenleg nem valószínű, hogy a Római-part mellett a városnak e szakaszán hasonló létesítményeket építsenek ki, de a víz minősége megengedné a vízben elhelyezett fauszodák létesítését.

A szennyvízhálózat kiépítésével jelentősen javult a Duna vízminősége, így a külső kerületekben is létesülhetnek a római-partihoz hasonló szabadstrandok, amennyiben az egyes helyi önkormányzatok ehhez megszerzik a szükséges engedélyeket

– mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére