Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rég nem látott csúcson a Fidesz

Horváth József György

2017.02.15. 09:58

Ezzel szemben katasztrofális mélyponton a Jobbik - derül ki a 2017-es év eleji közvélemény-kutatások átlagából.

Ha most tartanának országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint négy évvel ezelőtt a választások napján. Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, nem növekedtek, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült – derül ki a Közvéleménykutatók.hu Magyar Idők számára készített összesítéséből.


A 2017-ben először publikáló hat cég (Medián, Nézőpont Intézet, Századvég Alapítvány, Tárki, Publicus Intézet, Závecz Research) mérése azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is rég nem látott fölénnyel vághat neki a parlamenti szezonkezdetnek.

Az idei első mérések átlagolt eredménye közel 31 százalékos Fidesz-KDNP tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány és a Tárki is jóval 30 százalék feletti eredményt mért a kormánypártoknak, míg a Závecz Research kutatásában 26 százalékon, a Publicus Intézet mérésében pedig 25 százalékon állt a Fidesz-KDNP. Érdekesség, hogy míg korábban egyértelműen a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, addig 2017 elejére szinte eltűnt a különbség a Jobbik és az MSZP között. Az összesített adatok alapján ugyanis a Jobbik 11, míg az MSZP 10 százalékon áll. Azonban ebben a tekintetében lényeges eltérés mutatkozik az egyes cégek méréseiben: míg a Publicus Intézet adatai szerint az MSZP erősebb a Jobbiknál, a Závecz Research és a Századvég Alapítvány szerint pedig mindkét párt ugyanakkora táborral rendelkezik, addig a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint még mindig a Jobbik az erősebb.

A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll, az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.

Listák

A legvalószínűbb listás eredmények tekintetében, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor a Fidesz-KDNP 6 százalékponttal jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. A Fidesz-KDNP ezen a bázison a legjobban – 60 százalékkal – a Mediánnál áll, a legrosszabb értéket pedig a Závecz Research mérte a kormánypártoknak. Az utóbbi cégnél 44 százalékon állnak, ami egyébként megegyezik a 2014-es eredményükkel. A Nézőpont Intézet októberi mérésében a Fidesz-KDNP ezen a bázison 47, a Századvég Alapítványnál 49, míg a Publicus Intézetnél 50, a Tárkinál pedig 52 százalékon áll.

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján majdnem beérte a Jobbikot, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve lényeges, 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19-19 százalék – a Publicus Intézetnél és a Závecz Researchnél áll, míg a Jobbik a Tárki mérésében a legerősebb, 20 százalékkal. A Demokratikus Koalíció átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Századvég Alapítvány mérésében súrolná a bejutási küszöbnek számító 5 százalékos határt. Az LMP kizárólag a Medián és a Tárki mérései alapján nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt egyik cégnél sem közelítik meg a bejutási küszöböt.

A Medián személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017 januárjában 1200 fő megkérdezésével; a Nézőpont Intézet kutatása 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. január 4-19. között; a Századvég Alapítvány telefonos közvélemény-kutatása 1000 fős mintán 2017. február 1–7. között; a Tárki kérdőíves vizsgálata 2017. január 13-23. között 999 fő megkérdezésével; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. január 13–18. között 900 fő megkérdezésével; a ZRI-Závecz Research felmérése pedig 2017. január 20-28. között 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Medián – biztos szavazó pártválasztó,, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztó.

(Forrás: kozvelemenykutatok.hu)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Elfoglalhatják a visegrádi négyek az egyik brüsszeli csúcsintézményt

Elfoglalhatják a visegrádi négyek az egyik brüsszeli csúcsintézményt

Lapinformációk szerint az Európai Bizottság (EB), az Európai Tanács (ET) és az Európai Parlament (EP) elnöki székéért, illetve az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségéért vannak versenyben a visegrádi négyek.

Salvini: kilencvenkilenc százalékban egyetértünk Trumppal

Salvini: kilencvenkilenc százalékban egyetértünk Trumppal

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most – állapította meg hétfőn Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután Washingtonban tanácskozott Michael Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.

Trump: megkezdjük az illegális bevándorlók kitoloncolását

Az amerikai hatóságok a jövő héten megkezdik az illegális migránsok millióinak kitoloncolását az Egyesült Államokból – közölte Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében.

Pezsgőt ihatott a Viking ukrán kapitánya?

Újabb szemtanúkat hallgatnak ki a Hableány-katasztrófa kapcsán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére